Hellstrøms pinnekjøtt
Eyvind Hellstrøm

Hellstrøms pinnekjøtt

Det er slik du skal tilberede pinnekjøttet sier Eyvind Hellstrøm. Følger du hans oppskrift, der du også får med hvordan du skal lage deilig kålrotstappe, blir det garantert suksess.

Fremgangsmåte

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige
tekstur. Dette tar litt tid, men er det mest kritiske punktet på veien. Pinnekjøttet
krever altså oppmerksomhet i god tid før festen begynner. Vi beregner fra tolv
timer til ett døgn i vann før sausen gjenoppstår.

Selve kokeprosessen kan fort ta et par timer, noen ganger mer, avhengig av
kjøttets tilstand, tykkelsen på stykkene og hvorvidt vi koker i buljong eller
dampet på pinner i bunnen av kjelen. Som sagt: kanskje mer, kanskje mindre…

Her må det smakes og kjennes på teksturen i kjøttet. Kokes det for lenge, blir det
tørt og kjedelig.

Skiver av pinnekjøtt (eller fåreribbe) koker vi direkte i en buljong laget med løk, gulrøtter, purreløk og andre vintergrønnsaker som selleri, persillerot, skorsonerot,
jordskokk og kålrabi. Vi koker denne med aromater (timian, einebær, persille og
fersk eller tørket løpestikke) i en drøy time.

Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket:

Vi koker grønnsaker som skal serveres sammen med pinnekjøttet/fåreribben i denne buljongen, altså kålrot som er skrelt og skåret i skiver, sammen med kjøttet.

Kålroten er ferdigkokt etter ca. 10 minutter. Da tar vi kåltrotskivene ut av fåreribbekjelen og har dem i en kjele med smør, hvit pepper og cajennepepper, moser det hele og presser stappen gjennom en sikt og holder den varm inntil kjøttet er ferdigkokt.

Server pinnekjøtt og kålrotstappe med en saus laget av kokekraften som er jevnet med litt maizenna samt kokte ringerikspoteter.

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Ekstra godt pinnekjøtt tilbereder du slik

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv 

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

Og av restene kan du lage dette

Røkt eller urøkt pinnkjøtt kan du lese mer om her

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør 

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Om du avslutter en hvit måned, skal du gjøre det med stil og kraft
Godbiter i pollisten

Om du avslutter en hvit måned, skal du gjøre det med stil og kraft

Og selvfølgelig en hvitvin som når det er sagt gjør en like god jobb som mang en rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er et av de beste rødvinskjøpene på polet akkurat nå
+
Ukens vin

Dette er et av de beste rødvinskjøpene på polet akkurat nå

Den er i tillegg superseriøs og svært lagringsdyktig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik blir pølsemidddagen en virkelig fest
Dagens rett
Pølser med ratatouille

Slik blir pølsemidddagen en virkelig fest

Du trenger skikkelig gode pølser og en håndfull grønnsaker. Med ratatouille blir også de som ikke liker pølser fornøyde.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skal du innta middagen i sofaen eller på farten, er dette løsningen
Dagens rett
Kylling-wrap

Skal du innta middagen i sofaen eller på farten, er dette løsningen

Den er også perfekt om du bare har deg selv å tenke på i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. februar i Fredrikstad

Winemakers Dinner: En fornøyelse av smaker når den spanske kongen av cava inntar Delicatessen i Fredrikstad

Spania møter Spania. Det blir fyrrige smaker og friske bobler en valentinsdag verdig når en av Spanias desidert beste cavaprodusenter, Juvé y Camps, inntar Delicatessen i Fredrikstad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er ølene vi drakk mest av i 2021
+
Klubb

Dette er ølene vi drakk mest av i 2021

Særlig én ølstil står stødig gjennom det siste året.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her