Helstekt kalkun til jul og nyttår med farsestuffing
Foto: olgna

Helstekt kalkun til jul og nyttår med farsestuffing

Best smak får du hvis du steker den med lav varme og lang tid slik at den får steke helt gjennom. Spesielt viktig er det når kalkunen er fylt som her.

Fremgangsmåte

  1. Tips: Til 6 personer trenger du en kalkun på 4 kilo.
  2. Tin den i kjøleskap eller et kaldt rom. Det tar fra 1 ½ - 2 døgn å tine en middels stor kalkun på 4-5 kg.
  3.  Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Putt tørkepapir inn i kalkunen for å fjerne blodrester og for å klargjøre den for stuffingen.
  4. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus, men ta vare på leveren for den skal brukes i stuffingen.
  5. Tips:Du kan bruke enten medisterfarse eller kyllingkjøttdeig til stuffingen.
  6.  Bland farsen med finhakket løk, hvitløk, cayennepepper, persille og paprika og lever skåret i terninger. Fyll farsen i kalkunen. Bruk en skje til dette.
  7. Bind fuglen opp før steking ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.
  8.  Skjær et snitt i skinnet på brystet på hver side. Pensle kalkunen under brystskinnet med smeltet smør tilsatt sitronsaft, cayennepepper, litt salt og pepper. Pensle deretter utenpå. 
  9. Legg kalkunen i en langpanne hvis fuglen er stor eller i en ildfast form.
  10.  Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak.
  11. Stek kalkunen i stekeovnen ved 150 grader. Farsefylt kalkun trenger litt lenger steketid enn en kalkun som ikke er fylt. En farsefylt kalkun på 4-5 kilo trenger derfor ca 4 timer.
  12. Tips:Du kan også steke farsefyllet i en form for seg selv ved 175 grader i 30 minutter.

Transjering:
Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca ½ cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget. Kalkunen er nå klar til servering!

Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun med hvite papirmansjetter.

 Koke kraft Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer. Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen. 

Se alt du kan lage av kalkun og hva du bruker restene til

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Saftig kake som dufter jul
Ukens kake

Saftig kake som dufter jul

Oppskriften på denne krydderkaken med mandarin og ananaskrem har det som skal til for å skape god førjulsstemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for store flasker til jul - her er 225 å velge mellom
+
Tester

Gå for store flasker til jul - her er 225 å velge mellom

Her er det både magnum, dobbelmagnum og sågar femliters vinflasker som er å få tak i på polet. Til og med i basis. Men de aller beste må bestilles, og da begynner det å haste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge
Annonse

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge

Oslorestauranten Xef og Asker-restauranten Porfavor Tapas & Vinbar er Norges eneste utvalgte av den offisielle spanske matsertifiseringen Spain Certification Program. Nærmere Spania kommer du ikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Alle de imponerende rødvinene til tross, kommer de spisseste albuene til å brukes for hvitviner
+
Tester

Alle de imponerende rødvinene til tross, kommer de spisseste albuene til å brukes for hvitviner

Og da snakker vi ikke om Bordeaux eller Australia, som dominerer poengtoppen denne gangen, men 333 flasker med Raveneau og 84 flasker med Keller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her