Hjemmelaget leverpostei
Apéritif

Hjemmelaget leverpostei

Leverpostei lager du selv enten du vil ha den som danskene eller som den lages i Italia. Her får du oppskriftene på begge deler. Også den klassiske.

Fremgangsmåte

  1. Basis:
    Rens lever for hinner og årer og skjær i store biter. Kutt kjøtt, flesk og løk grovt. Ha alt i food processoren og kjør til en jevn finmalt masse.
  2.  Hvit saus:
    Smelt smøret. Rør inn hvetemel og spe med melk. La småkoke et par minutter. Pisk inn potetmelet og sett til avkjøling. Pisk deretter inn eggene.
  3. Bland det malte kjøttet og sausen veldig godt. Tilsett krydderblanding etter smak.
  4. Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
    Finhakk ansjosen og bland med de øvrige krydderne. Ha dette i leverposteirøren.
  5. Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
    Bland alle ingrediensene og tilsett leverposteirøren.
  6. Før du tilsetter saltet i krydderblandingen, og i hvert fall hvis du er følsom overfor salt enten den ene eller andre veien, kan det lønne seg å steke liten prøvekake i steikepanna for å sjekke smaken.
  7. Fordel leverposteirøren i to brødformer. Stek i vannbad (fyll en større form med vann og sett brødformene oppi) ved 180 grader i 55 minutter. La stå i formene i minst 10 minutter før du skjærer leverposteien opp i skiver à 1 cm.
  8. Server de lune danske leverposteiskivene med sprøstekt bacon, syltet borretaneløk, potetsalat eller pannestekte poteter samt surdeigsrugbrød.
  9. De italienske skivene passer best sammen med ristet brød, en tomatsalat og balsamicosirup.
  10. Syltet borretaneløk:
    La løken småkoke i laken i ca. 25 minutter til den er mør. Ta den ut og kok inn laken til ca ½ dl gjenstår. Hell over løken.
  11. Balsamicosirup:
    Kok til mindre enn en fjerdedel gjenstår. Brukes mest til pynt, uansett i små mengder da den er både syrlig og søt.
  12. Resten av leverposteien deles opp i passe biter og fryses i påvente av julens late frokoster og koldtbord. Husk at dette er en veldig fin julegave som alltid vekker begeistring.
  13. Hvis du venter til like oppunder jul med å lage leverposteien, kan du pynte den med aspic. Kjøp mørk buljonggelé i pose. Følg anvisningen på pakken.
  14. Legg først et tynt lag halvstivnet aspic på posteiens overflate og fordel deretter pynten oppå.
  15. Hell til slutt resten av aspicen på toppen og glatt ut med en oppvarmet kniv eller stekespade.

Her finner du mange oppskrifter med leverpostei 

Og her finner du flere oppskrifter med pate og postei

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her