Hjemmelaget leverpostei

Hjemmelaget leverpostei

Leverpostei lager du selv enten du vil ha den som danskene eller som den lages i Italia. Her får du oppskriftene på begge deler. Også den klassiske.

Fremgangsmåte

Basis:
Rens lever for hinner og årer og skjær i store biter. Kutt kjøtt, flesk og løk grovt. Ha alt i food processoren og kjør til en jevn finmalt masse.
 
Hvit saus:
Smelt smøret. Rør inn hvetemel og spe med melk. La småkoke et par minutter. Pisk inn potetmelet og sett til avkjøling. Pisk deretter inn eggene.

Bland det malte kjøttet og sausen veldig godt. Tilsett krydderblanding etter smak.

Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
Finhakk ansjosen og bland med de øvrige krydderne. Ha dette i leverposteirøren.
 
Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
Bland alle ingrediensene og tilsett leverposteirøren.

Før du tilsetter saltet i krydderblandingen, og i hvert fall hvis du er følsom overfor salt enten den ene eller andre veien, kan det lønne seg å steke liten prøvekake i steikepanna for å sjekke smaken.

Fordel leverposteirøren i to brødformer. Stek i vannbad (fyll en større form med vann og sett brødformene oppi) ved 180 grader i 55 minutter. La stå i formene i minst 10 minutter før du skjærer leverposteien opp i skiver à 1 cm.

Server de lune danske leverposteiskivene med sprøstekt bacon, syltet borretaneløk, potetsalat eller pannestekte poteter samt surdeigsrugbrød.

De italienske skivene passer best sammen med ristet brød, en tomatsalat og balsamicosirup.

Syltet borretaneløk:
La løken småkoke i laken i ca. 25 minutter til den er mør. Ta den ut og kok inn laken til ca ½ dl gjenstår. Hell over løken.
 
Balsamicosirup:
Kok til mindre enn en fjerdedel gjenstår. Brukes mest til pynt, uansett i små mengder da den er både syrlig og søt.

Resten av leverposteien deles opp i passe biter og fryses i påvente av julens late frokoster og koldtbord. Husk at dette er en veldig fin julegave som alltid vekker begeistring.

Hvis du venter til like oppunder jul med å lage leverposteien, kan du pynte den med aspic. Kjøp mørk buljonggelé i pose. Følg anvisningen på pakken. Legg først et tynt lag halvstivnet aspic på posteiens overflate og fordel deretter pynten oppå. Hell til slutt resten av aspicen på toppen og glatt ut med en oppvarmet kniv eller stekespade.

Her finner du flere oppskrifter med pate og postei

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av Apéritif

5
5/5 etter 88 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen