Lammefilet med blomkåls- og brokkolitopper, fylte poteter og timian- og rødvinsaus
Foto: Dansukker.no

Lammefilet med blomkåls- og brokkolitopper, fylte poteter og timian- og rødvinsaus

En festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Fremgangsmåte

  1. Lammefilet: Brun lammefileten i matfett. Gni inn salt og pepper. Legg kjøttet i en ildfast form, og stek ferdig ved 150 °C i ca. 20 minutter. Den indre temperaturen bør være 60-65 °C. La hvile i 5 minutter før kjøttet skjæres i skiver.
  2. Rødvinsaus: Fres løk og gulrøtter til sausen i matfett i en kasserolle.
  3. Tilsett vin, sirup, fond og krydder, og la småkoke i 10 minutter.
  4. Tilsett sjokoladen og rør til den er smeltet. Jevn med potetmel rørt ut i litt vann.
  5. Smak til og tilsett eventuelt mer salt og pepper.
  6. Sil sausen over i et sausenebb før servering.
  7. Blomkålstopper: Skyll blomkålen og del hodet i buketter. Kok disse knapt møre i lettsaltet vann.
  8. Hell av vannet.
  9. Miks eller finkutt blomkålen med stavmikser.
  10. Tilsett fløte, ost og sirup, og bland godt.
  11. Smak til med salt og pepper.
  12. Sett eller sprøyt ut topper på tallerkenene eller serveringsfatet. Server umiddelbart.
  13. Brokkolitopper: Kok opp brokkolien i lettsaltet vann. Hell av vannet.
  14. Miks eller finkutt brokkolien med stavmikser.
  15. Tilsett fløte, ost, sirup og hvitløk, og bland godt.
  16. Smak til med salt og pepper.
  17. Sett eller sprøyt ut topper på tallerkenene eller serveringsfatet. Server umiddelbart.
  18. Fylte poteter: Kok potetene med skallet på. I mens stekes bacon og løk.
  19. Skrell potetene og del dem i to.
  20. Grav ut innmaten med en teskje, og mos eller hakk dette fint.
  21. Bland potetmassen med bacon, løk, persille, ost, brunt sukker og krydder.
  22. Fyll de halve potetene med blandningen, og sett dem sammen igjen slik at det blir en hel potet.
  23. Dypp potetene i hvetemel, deretter i sammenvispet egg og til slutt i strøkavring. Friter potetene i olje til de er gylne.
  24. Servering: Skjær lammefileten i skiver, og server kjøttet med blomkål- og brokkolitoppene, sjysausen og de fylte potetene.

Her finner du mange deilige retter med lammefilet

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Dansukker.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her