Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter
Foto: Baard Næss

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Øl setter virkelig smak i maten. Oksehaler med med blåbærsaus og moste røtter er et godt eksempel. Bruk gjerne et kraftig øl.

Fremgangsmåte

Oksehaler:
Brun oksehalene i smør i en kjele sammen med tomatpuré til de er godt brunet.
 
Krydre med salt og pepper og ha i rotgrønnsaker, løk og laubærblad. Ha over eddik, øl og vann til det dekker halene. Kok på svak varme i ca 2 timer, mens du fjerner grumset som kommer opp på overflaten.
 
Når kjøttet er mørt, renskes det fra beinene.
 
Kok sammen kraften noe og bruk som base i blåbærsausen.
 
Blåbærsaus:
Surr sammen løk og sukker i smør. Ha over vinen og kok sammen til halvparten er igjen.
 
Tilsett oksehalekraft og blåbær og kok sammen til en saus. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Pisk i en klatt smør rett før servering.
 
Rotmos:
Skrell og kutt opp poteter og rotgrønnsaker i biter. Kok i usaltet vann til alt er mørt.
 
Sil fra vannet og mos sammen med melk og smøt. Ha i løk og smak til med salt og pepper.
 
Vend oksehalekjøt i sausen og varm opp. Anrett med moste røtter på tallerkener og server.
 
Server med bakte rotgrønnsaker, stekte kantareller og pynt med små friske skvallerkålblader.
 
Oppskriften er hentet fra boken Mat fra skogen av Magnus Sjøberg som er finalist til Beste norske kokebok 2009. Les mer om boken på denne siden
 
 
 

Sendt inn av Magnus Sjøberg

5
5/5 etter 24 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen