Portvinsgravet lammefilet
Foto: Astrid Hals

Portvinsgravet lammefilet

Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Nordland og finnes i mang en bestemors håndskrevne kokebok.

Fremgangsmåte

  1. Bland salt, sukker og portvin.
  2. Ha marinaden i en dobbel frysepose og legg fileten i blandingen - la det modnes i to døgn i kjøleskap.
  3. Når fileten er ferdig gravet tørkes den og skjæres i tynne, fine skiver.
 
Tips: Retten kan for eksempel serveres med rømme og flatbrød. Vil du gjøre mer ut av retten kan den serveres med frisk grønn salat, ristede gresskarkjerner og nykvernet pepper over. En frisk potetsalat vil også passe utmerket til gravet kjøtt.
 
Historikk:
Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Nordland og finnes i mang en bestemors håndskrevne kokebok. Oppskriften kan spores tilbake til begynnelsen av forrige århundre, men det er ikke usannsynlig at den er ennå eldre.
 
Det tradisjonelle tilbehøret var flatbrød og rømme, og fileten ble lagt i kjelleren for modning da det var ikke mange kjøleskap å oppdrive i de dager. Lofoten har som kjent hatt nære relasjoner til kontinentet i forbindelse med eksport av tørrfisk og saltfisk, og det har derfor vært tilgang på litt edlere ingredienser, slik som portvin.

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her