Prinsefisk
Foto: tine

Prinsefisk

Dette er en spesiell bergensrett som ble til i anledning av et svensk prinsebesøk. Prinsen ønsket seg torsk til middag, og retten ble til for å unngå å servere avkokt torsk til så mange gjester.

Fremgangsmåte

Sausen:
Smelt smøret og rør inn hvetemel. Spe med fiskekraften og gi sausen et oppkok. Rør inn sitronsaft og eventuelt litt sherry.

Bland eggeplommene med matfløte og spe det i sausen mens du varmer sausen opp mot kokepunktet. Rør hele tiden til sausen har tyknet. Sausen må ikke koke da den vil skille seg.

Skru ned varmen og smak sausen til med salt og nykvernet pepper. Hold sausen varm.

Kok fisken i saltet vann ca. 12 minutter. Kok oppdelte rotgrønnsaker, og la ertene bli gjennomvarme.

Anrett fiskestykkene delvis over hverandre (som ved taktekking) på varmt fat sammen med grønnsakene.

Hell over saus, reker, asparges og urter. Server med kokte poteter til.

Dette er en festrett fra Bergen som ble servert første gang til de nederlandske og svenske kronprinsene under et statsbesøk til byen i 1856. Den dag i dag er denne retten fremdeles populær som festmat i byen.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tine

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sugen på pizza, men dårlig tid? Da er dette løsningen
Dagens rett
Ovnsbakt kyllingfilet med mozzarella

Sugen på pizza, men dårlig tid? Da er dette løsningen

Når kyllingen pakkes inn i mozzarella og tomat blir den ekstra saftig og god og når den serveres på ristet landbrød, blir dette en god erstatning for pizza.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her