Scampi med sterk saus som i Portugal
Foto: Istock

Scampi med sterk saus som i Portugal

Her får scamapiene følge av en heftig saus, piri-piri. Det er slik de liker scampi tilberedt i Portugal.

Ingredienser
1 kg scampi, uten skall og tarm
1 hvitløkfedd, finhakket
2 små friske chilier, finhakket eller 1 ts kajenne
1 ¼ dl olivenolje
salt
sitronbåter
landbrød
 
Piri-piri saus:
50 g frisk, rød chili, grovhakket
4 hvitløkfedd, finhakket
1 ts salt
2 ½ dl olivenolje
½ dl hvitvinseddik

Fremgangsmåte

Start med sausen: Ha chili, hvitløk, salt, olivenolje og eddik i et glass med tett lokk. Rist godt og la sausen hvile i kjøleskapet ca 1 uke før den brukes. Dette skal bli ca 3 ¾ dl. Rist godt før bruk.

Du kommer ikke til å trenge alt, men resten kan du oppbevare i inntil 2 måneder.

Støt hvitløk og chili eller kajenne til en pasta i morter. Rør inn olivenolje. Gni denne blandingen på scampiene, legg dem i en bolle, legg på lokk og sett bollen i kjøleskapet ca 4 timer.

Skru på stekeovnsgrillen eller tenn opp i trekullgrillen. Ta scampiene opp av marinaden. Ta vare på resten av marinaden. Tre scampiene på spidd slik at spiddet går gjennom hver scampi på to steder, ved halen og hodet. Dryss salt over.

Grillstek spiddene i 5-6 minutter til sammen, snu dem en gang og pensle dem med marinade, til scampiene er ugjennomsiktige.

Legg spiddene på et fat og pynt med sitronbåter. Server brød og piri-piri-saus ved siden av, til å dyppe i.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her