Shepherd's pie  -den ekte
Foto: rudisill

Shepherd's pie -den ekte

Sheperd's Pie er en erkebritisk tradisjonsrett. Gjeterpaien lages vanligvis av lammekjøttdeig, men kjøttdeig av storfe kan også benyttes (da er det korrekte navnet Cottage Pie). Dette er skikkelig kosemat for kalde vinterdager.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200c.

Skrell poteter og sellerirot og del opp i jevnstore biter. Kok i usaltet vann til grønnsakene er møre, ca 10 minutter. Hell av vannet og la det dampe litt på svak varme. Mos grønnsakene med en potetstapper til du får en klumfri mos. Rør inn smør og tilsett fløte litt etter litt til mosen får en myk, men fortsatt fast konsistens. Smak til med salt og pepper.

Brun lammekjøttdeigen i olivenolje i en jernpanne med høye kanter eller støpejernsgryte (eller en annen ildfast gryte) over middels-høy varme. Krydre med salt og pepper, og hell av eventuelt overflødig fett. Skru ned varmen til medium og tilsett hvitvin - reduser til halv mengde.

Ha i finhakket løk, gulrot og stangselleri, og stek til grønnsakene er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. Tilsett lammekraft og kok inn. Rør inn timian, ketchup, worcestershire sauce og marmite, og smak til med salt og pepper. Tilsett frosne erter, og eventuelt mer kraft om kjøttblandingen virker litt tørr.

Bland to eggplommer inn i potetmosen, dette gjør mosen mer glansfylt og vil gjøre at den potetlokket får en fin gyllen farge. Smør potetmosen over kjøttfyllet, lag gjerne fine mønster med en gaffel, og stek midt i ovnen i ca 20 minutter til den er gyllen. Server straks. Klassisk britisk tilbehør er smørdampede gulrøtter og erter, men det er også godt med aspargesbønner. Du kan også servere en frisk salat til. 

Lyst på en annen pai, da ser du her

Her finner du flere fristende oppskrift med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her