Shepherd's pie  -den ekte
Foto: rudisill

Shepherd's pie -den ekte

Sheperd's Pie er en erkebritisk tradisjonsrett. Gjeterpaien lages vanligvis av lammekjøttdeig, men kjøttdeig av storfe kan også benyttes (da er det korrekte navnet Cottage Pie). Dette er skikkelig kosemat for kalde vinterdager.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200c.

Skrell poteter og sellerirot og del opp i jevnstore biter. Kok i usaltet vann til grønnsakene er møre, ca 10 minutter. Hell av vannet og la det dampe litt på svak varme. Mos grønnsakene med en potetstapper til du får en klumfri mos. Rør inn smør og tilsett fløte litt etter litt til mosen får en myk, men fortsatt fast konsistens. Smak til med salt og pepper.

Brun lammekjøttdeigen i olivenolje i en jernpanne med høye kanter eller støpejernsgryte (eller en annen ildfast gryte) over middels-høy varme. Krydre med salt og pepper, og hell av eventuelt overflødig fett. Skru ned varmen til medium og tilsett hvitvin - reduser til halv mengde.

Ha i finhakket løk, gulrot og stangselleri, og stek til grønnsakene er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. Tilsett lammekraft og kok inn. Rør inn timian, ketchup, worcestershire sauce og marmite, og smak til med salt og pepper. Tilsett frosne erter, og eventuelt mer kraft om kjøttblandingen virker litt tørr.

Bland to eggplommer inn i potetmosen, dette gjør mosen mer glansfylt og vil gjøre at den potetlokket får en fin gyllen farge. Smør potetmosen over kjøttfyllet, lag gjerne fine mønster med en gaffel, og stek midt i ovnen i ca 20 minutter til den er gyllen. Server straks. Klassisk britisk tilbehør er smørdampede gulrøtter og erter, men det er også godt med aspargesbønner. Du kan også servere en frisk salat til. 

Lyst på en annen pai, da ser du her

Her finner du flere fristende oppskrift med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her