Shepherd's pie  -den ekte
Foto: rudisill

Shepherd's pie -den ekte

Sheperd's Pie er en erkebritisk tradisjonsrett. Gjeterpaien lages vanligvis av lammekjøttdeig, men kjøttdeig av storfe kan også benyttes (da er det korrekte navnet Cottage Pie). Dette er skikkelig kosemat for kalde vinterdager.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200c.

Skrell poteter og sellerirot og del opp i jevnstore biter. Kok i usaltet vann til grønnsakene er møre, ca 10 minutter. Hell av vannet og la det dampe litt på svak varme. Mos grønnsakene med en potetstapper til du får en klumfri mos. Rør inn smør og tilsett fløte litt etter litt til mosen får en myk, men fortsatt fast konsistens. Smak til med salt og pepper.

Brun lammekjøttdeigen i olivenolje i en jernpanne med høye kanter eller støpejernsgryte (eller en annen ildfast gryte) over middels-høy varme. Krydre med salt og pepper, og hell av eventuelt overflødig fett. Skru ned varmen til medium og tilsett hvitvin - reduser til halv mengde.

Ha i finhakket løk, gulrot og stangselleri, og stek til grønnsakene er møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. Tilsett lammekraft og kok inn. Rør inn timian, ketchup, worcestershire sauce og marmite, og smak til med salt og pepper. Tilsett frosne erter, og eventuelt mer kraft om kjøttblandingen virker litt tørr.

Bland to eggplommer inn i potetmosen, dette gjør mosen mer glansfylt og vil gjøre at den potetlokket får en fin gyllen farge. Smør potetmosen over kjøttfyllet, lag gjerne fine mønster med en gaffel, og stek midt i ovnen i ca 20 minutter til den er gyllen. Server straks. Klassisk britisk tilbehør er smørdampede gulrøtter og erter, men det er også godt med aspargesbønner. Du kan også servere en frisk salat til. 

Lyst på en annen pai, da ser du her

Her finner du flere fristende oppskrift med lam

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her