Sjokoladekake med lakris og pistasjnøttpraline
Foto: Christian Brun

Sjokoladekake med lakris og pistasjnøttpraline

Om du synes at alle disse aromaene og ingrediensene virker litt skremmende, Glem det. Oppskriften er enklere enn du får inntrykk av ved første øyekast.

Fremgangsmåte

Ta eggene ut av kjøleskapet 30 minutter før baking.

Sjokoladesukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis i en kjøkkenmaskin i ca. 20 minutter. Bland alt det tørre og sikt det over eggedosisen. Vend det forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.

Ha røren i en smurt 25 cm springform dekket med bakepapir. Stek sukkerbrødet i forvarmet ovn ved 180 °C i ca. 40 minutter. La kaken hvile i 10 minutter før du tar av ringen. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem:
Hell 3 dl melk i en tykkbunnet kjele. Tilsett sukkeret. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha stang og frø i kjelen. Bank og finsnitt sitrongresset,  og ha det i kjelen. Skjær skallet av en halv appelsin. Ta vare på saften som du bruker til å dynke kakebunnen med. Ha skallet i kjelen sammen med stjerneanis. Kok opp og la det trekke i noen minutter.

Bland 1 dl melk og maisenna i en liten bolle. Pisk til klumpfritt. Tilsett eggeplommene og bland godt. Visp inn 2/3 av den varme melken litt etter litt. Hell blandingen over i kjelen med resten av melken, og kok det i 2–3 minutter ved middels til svak varme for å fjerne mel­smaken. Rør hele tiden.

Legg 3 gelatinplater i vann i 5 minutter. Rør gelatinmassen inn i den varme eggekremen og visp godt. Avkjøl.

Pisk fløten til krem. Vend inn den avkjølte eggekremen.

Pistasjnøttpraline:
Smør en silikonmatte med en nøytral olje. Varm opp sukkeret i en tykkbunnet kjele på middels varme, uten å røre. Vent til sukkeret løser seg opp, og kok det opp til det får brun karamellfarge.

Spre pistasjnøttene utover silikonmatten. Hell over karamellen. La pralinen sette seg før du hakker den i biter.

Montering:
Skjær sjokoladebunnen i to lag. Dynk bunnene med litt av appelsinsaften. Fordel litt pistasjnøttpraline på bunnene før du heller over vaniljekremen.

Tips:
du kan godt tilsette bittelitt cognac i appelsinsaften når du dynker, det gir ekstra god smak.

Pynt med frukt, bær, pistasjnøtter og eventuelt spiselige blomster. 

Oppskriften er laget av Erlend Johnsen Skånøy.

Du kan selvsagt også prøve en av våre andre bløtkakeoppskrifter 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Brodogkorn.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her