Smalahove med kålrotstappe
Foto: Kim Holthe

Smalahove med kålrotstappe

Smalahove er faktisk ikke skumlere enn røykt og saltet lammekjøtt. Med kålrotstappe kan vi garantere at dette vil du like. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

  1. Hodehalvdelene legges i vann et døgn før bruk. Alternativt, hvis du ønsker å beholde mer salt, kokes de opp i mye vann, og vannet helles av.
  2. Hvis hodene er godt utvannet, blir de best når de dampes over rist (pass godt på slik at kjelen ikke koker tørr). Men de kan også kokes i vann som dekker. De bør trekke eller dampes i minst to timer, gjerne 2½. Når kjøttet løsner eller nærmest faller fra kjevebeinet, er det godt kokt.
  3. Server med kålrotstappe, gode kokte poteter og sjy (fettet som skummes av kokevannet eller blir liggende).Vossakorven dampes med de siste 10-15 minuttene.
  4. Kålrotstappe:
  5. Skrell og skjær kålrot, gulrot og poteter i mindre biter. Kok alt sammen i vann til det er mørt. Hell fra kokevannet.
  6. Mos grønnsakene med en potetmoser, tilsett smør og spe med melk til passe tykk mos. Smak eventuelt til med litt salt og nykvernet pepper. Like før servering drysses finhakket bladpersille over.

  7. Slik spiser du smalahove:
  8. Først og fremst er det stort sett bare å løfte vekk skinnet som sitter veldig løst etter kokingen og deretter meske seg med det delikate kjøttet.
  9. I partiet rundt øret og øyet er det mye fett, og mange liker derfor å starte her mens fettet er noenlunde flytende. Øyet er regnet som den største delikatessen på hele hodet.
  10. Ellers er området rundt kjeven, selve kinnet, mest kjøttfullt og minst fett. Tungen er selvsagt rent kjøtt og veldig god.
  11. Serverer litt ekstra kjøtt i form av vossakorv ved siden av, og den beste vossakorven lager du selv.

Lag verdens beste vossakorv med denne oppskriften

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her