Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos
Foto: Sentralen

Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

Om du ikke er blant dem som spiser torsk på selveste julaften, smaker denne retten med appelsin og fennikel nok til å friste når som helst.

Fremgangsmåte

  1. Torsk: Hvis fisken har skinn, behold skinnet på og skrap det godt. Dryss salt på kjøttsiden og la hvile i 10 minutter.
  2. Vask bort saltet, tørk med kjøkkenpapir og del opp i serveringsstykker.
  3. Knus hvitløken med den flate siden av en kniv.
  4. Varm opp olje i en panne, ha i hvitløk og timian og legg fiskebitene oppå med skinnesiden ned i ca 4 minutter. Snu fisken og tilsett smør i pannen. Trekk pannen av platen og la fisken hvile i ca 4 minutter. Da er den perfekt stekt.
  5. Ta fisken ut av pannen og hold den varm, mens du lager sausen i samme panne. 
  6. Appelsinsaus: Press appelsinen oppi pannen. Kok inn til halvparten gjenstår. Sil og ha over i en liten kjele. Pisk inn smøret i terninger. Smak til. Varm opp før servering. 
  7. Potetmos: Skrell poteter. Kutt i biter og kok møre i lettsaltet vann, ca 15 minutter. Hell av kokevannet. Mos potetene. Tilsett smør og fløte og rør til jevn mos. Smak til. 
  8. Salat: Skrell appelsinen og del inn i båter. Fjern skinnet på båtene. Skjær fennikel tynt med en mandolin eller ostehøvel. Bland appelsinbåter, fennikel og rødløk forsiktig i olivenolje og smak til. 
  9. Rotchips: Skrell og skjær gulrot og rødbete i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller ostehøvel. Ha i en bolle med iskaldt vann. Tørk godt av grønnsakene.
  10. Varm opp olje til 180 grader. Når det freser rundt en liten trebit, er oljen varm nok.
  11. Stek grønnsakene i små batcher til de er lyst gylne og sprø. Rødbeter blir fort brent, så pass på. Ta opp med en hullsleiv og legge på kjøkkenpapir slik at overflødig olje drypper av. Dryss over salt og pepper. 
  12. Server fisken med appelsinsaus, potetmos og salat. Strø chipsen på toppen. 

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her