Vegetarisk Wellington med portvinsreduksjon
Foto: Nikolay_Donetsk

Vegetarisk Wellington med portvinsreduksjon

Denne retten er så godt at du for all del må passe på at det er nok til alle. Doble gjerne oppskriften og lag to med en gang om dere er mange.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200C.

Fjern stilkene fra portobellosoppene. Finhakk stilkene, og legg bort hattene – de bruker vi senere. Stek stilkene med finhakket sjalottløk og kantarell i en stekepanne med 1ss smør. Når blandingen er gyllen tilsetter du salt, pepper og timian. Deglaser pannen med portvin og stek videre til portvinen har fordampet helt. Hell blandingen over på et rent kjøkkenhåndkle eller fordel på kaffefiltere og skvis ut så mye væske som mulig. Avkjøl.

Stek hele portobellosopp i 1 ss olivenolje i samme stekepanne over middels-høy varme, kryde med salt og pepper. Stek i ca 5 minutter på en side, før du snur dem og steker videre i 5 minutter til de er gyllne. La soppen renne godt av seg på en kjøkkenpapir, avkjøl deretter.

Stek hvitløk i 1ts smør i samme stekepanne over middels varme i et minutt. Tillsett spinat, krydre med salt og pepper, og stek videre til spinaten såvidt har falt sammen, 1-2 minutter. Plasser spinaten på et kjøkkenpapir, og legg et lag med kjøkken papir over, og forsiktig tørke den. Avkjøl.

Legg de tinte butterdeigplatene oppå hverandre og kjevle ut butterdeigen til et rektangel med ca 2mm tykkelse. Fordel spinaten utover i et lag, la det være ca 2 cm med kant rundt. Fordel soppblandingen over spinaten. Strø gorgonzola over soppblandingen,og legg de hele portobellosoppene i en rekke langs midten. Pensle kantene med sammenvispet egg. Brett så den ene langsiden inn mot midten så den dekker ca halvparten av de hele portobellosoppene. Pensle med sammenvispet egg langs kanten. Brett så den andre langsiden over så de to delene overlapper med ca 1 cm. Pass på at butterdeigen er pakket stramt rundt soppen. Brett kortisdene inn mot midten og press forsiktig ned.

Finn frem et stekebrett med bakepapir, forsiktig snu Wellingtonen så sømmene kommer ned. Pensle med samenvispet egg, og snitt forsiktig et fiskebeins mønster i butterdeigen. Stek midt i ovnen i 30 minutter. Til deigen er gyllen og gjennomstekt.

Lag portvinsreduksjonen ved å steke sjalottløk, hvitløk, pepperkorn i olivenolje over middelsvarme til løken er gjennomsiktig, ca 3 minutter. Tilsett portvin, grønnsakskraft og timian og koke blandingen på medium-høy varme til sausen er tyknet, ca 25 minutter. Sil sausen, og ha den tilbake i stekepannen. Visp inn smør, og smak til med salt og pepper.

Server vegetarisk Wellington rett ut av ovnen med portvinseduksjon og grønnkålsalat med søtpotet og granateple

Tips:
Stek soppblanding, sopp og spinat dagen før, så blir det mindre å tenke på når selveste festdagen er her. Pass bare på at spinaten blir lagt så flat som mulig, så det hele ikke blir en hard klump. Ta dise elementene ut av kjøleskapet i god tid så det rekker å komme til romtemperatur.

Sausen kan også lages dagen før - sil og sett i kjøleskapet. Fortsett oppskriften på festdagen. 

Her finner du flere deilige vegetarretter til jul

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her