Wenches grovbrød

Ingredienser
1 kg sammalt hvete, grov
250 g fin sammalt rug
100 g bokhvetegryn eller helkornhvete
7 dl kruskakli/hvetekli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl hvetemel
2 ts salt
15 dl sur skummet melk/yoghurt naturell + vann
100 g gjær

Fremgangsmåte

Disse brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet.
Brødene egner seg godt til frysing. Del dem ev i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-2 dager av gangen.
Denne deigen skal være som en tykk grøt på konsistens. Deigen fordeles i smurte former etter forheving, dvs den skal ikke eltes og formes på bakebordet.
Legg hvete helkorn i bløt eller kok opp og la trekke noen minutter før melk/yoghurt tilsettes, la blandingen bli fingervarm.
Bland sammen alt det tørre (bruk ca 10 %) av hvetemelet. Varm væsken til den er ”fingervarm”. Fersk gjær løses opp i litt av væsken og tørrgjær blandes i melet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett ev resten av hvetemelet. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 1 time. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca 30 min. Ha deigen over i godt smurte former
(bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca 30 min.
Varm stekeovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene 50 min – 1 time.
Avkjøl på rist.

Tips:
Sesamfrø og solsikkekjerner kan erstattes av hakkede valnøtter og gresskarkjerner og brødet får en helt annen smak.

Sendt inn av Helga Hopp

Forsiden akkurat nå
Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det "taco" på italiensk
Dagens rett

I dag blir det "taco" på italiensk

Få ikke panikk ved tanken på at lefsene skal fylles med stekt sild. Det er utrolig godt og ikke minst enkelt. Vil du ha det enda enklere velger du sardin fra boks.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her