Wenches grovbrød

Ingredienser
1 kg sammalt hvete, grov
250 g fin sammalt rug
100 g bokhvetegryn eller helkornhvete
7 dl kruskakli/hvetekli
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl hvetemel
2 ts salt
15 dl sur skummet melk/yoghurt naturell + vann
100 g gjær

Fremgangsmåte

Disse brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet.
Brødene egner seg godt til frysing. Del dem ev i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-2 dager av gangen.
Denne deigen skal være som en tykk grøt på konsistens. Deigen fordeles i smurte former etter forheving, dvs den skal ikke eltes og formes på bakebordet.
Legg hvete helkorn i bløt eller kok opp og la trekke noen minutter før melk/yoghurt tilsettes, la blandingen bli fingervarm.
Bland sammen alt det tørre (bruk ca 10 %) av hvetemelet. Varm væsken til den er ”fingervarm”. Fersk gjær løses opp i litt av væsken og tørrgjær blandes i melet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett ev resten av hvetemelet. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 1 time. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca 30 min. Ha deigen over i godt smurte former
(bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca 30 min.
Varm stekeovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene 50 min – 1 time.
Avkjøl på rist.

Tips:
Sesamfrø og solsikkekjerner kan erstattes av hakkede valnøtter og gresskarkjerner og brødet får en helt annen smak.

Sendt inn av Helga Hopp

Forsiden akkurat nå
Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus
Dagens rett

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Pizza er populært, og hjemmelaget pizza er det aller beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her