Feir med gode eggeretter

Den 10. oktober feires verdens eggdag. Prøv en eller flere av disse 12 flotte oppskriftene som alle er basert på egg.

Egg er en allsidig råvare som man kan lage de lekreste retter av. Nedenfor finner du noen av de mange eggerettene i vår store kokebok.

Flere fristende eggeretter

For noen år siden ble holdbarhetsgrensen på egg redusert fra 45 til 28 dager på grunn av EU-direktiver, som har ført til at de eggene du finner i butikkhyllene er av prima kvalitet. Det er derimot ingen fare å spise egg som har gått over datostemplingen.

Rått uten problem

Mens det i andre land har vært problemer med salmonella i egg, er vi forskånet fra det her til lands. I Norge har vi svært høy kvalitet på eggene våre. Derfor kan vi uten problem bruke egg i så vel behandlet som rå form.

Bløtkokte eller posjerte egg er utrolig godt, for ikke å snakke om den rå eggeplommen som er obligatorisk på Biff tartar.

La oss heller ikke glemme pannekakene som er alles favoritt ung som gammel!

Gode pannekakeoppskrfiter finner du her

I matlagingen har egg en hel rekke spesielle egenskaper som gjør det til et tryllemiddel.

Ingen kake uten egg

Det gir smak og farge, hever, tykner, binder, blanker, og er i tillegg egget sterilt innpakket i verdens mest naturlige emballasje!

Herlige paier

Egg er næringsrikt, og inneholder alle livsnødvendige næringsstoffer, unntatt vitamin C.

Romtemperert best

Eggets egenskaper er best når egget er romtemperert. Da får du pisket inn mer luft i sukkerbrødet, og de piskete eggehvitene holder seg stive lengre.

I kakebaksten er egg en av de aller viktigste ingrediensene og du finner de lekreste kaker og tilbehør i vår seksjon Ukens kake.

Lekre kaker finner du her

Selvfølgelig har vi i Apéritif mer enn 1750 flotte oppskrifter med egg, og her har vi funnet frem noen av de beste.

Ved å gjennomføre et enkelt søk i vår kokebok på nettopp egg, vil du finne fristende oppskrifter innen en rekke forskjellige kategorier.

Klikk da bare inn på din favoritt og overrask familien med en fabelaktig eggekreasjon i dag!

Eggerøre med vann

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

6 egg
6 ss vann
1 ss smør
litt salt
gressløk

Fremgangsmåte

Visp eggene sammen med vann, gressløk og litt salt.

Smelt smøret i stekepannen og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av pannen.

Eggerøre passer godt til alle typer spekemat.

Flere retter med egg finner du her

Les mer om egg i denne artikkelen

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Løkpanne

Antall porsjoner

4

Ingredienser

3 stk. hakket løk
100 g kjøttdeig
1 ts salt
½ ts pepper
4 stk. egg
1 dl vann
½ ts salt
100 g reven hvitost
1 stk. rød paprika
1 stk. grønn paprika

Fremgangsmåte

Bruk stekepanne. Smøret skal være varmt uten å være brunt.

Løk, kjøttdeig, salt og pepper blandes i pannen med en gaffel og brunes litt, slik at kjøttet blir gjennomstekt.

Egg, vann og salt blandes og helles over.

Dryss revet gulost på toppen.

Til slutt finhakket paprika over.

Stekes på lav varme under lokk eller i stekeovn, til egget har stivnet.

Serveres nylaget.

Tilbehør:
Gjærbakst eller kokte poteter.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggerøre med smørdampet spinat og ristet skinke frå Suldal

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

200 g Suldalskinke i tynne skiver

Eggerøre:
6 egg
6 ss fløte
salt
½ ss smør
gressløk (kan sløyfes)
 
1 pakke spinat
1 ss smør
salt og pepper

Fremgangsmåte

Kle et bakebrett med aluminiumsfolie og legg skinkeskivene utover. Stek de i ovnen på varmluft på 100 grader til de er sprø.
 
Eggerøren:
Pisk sammen egg og fløte sammen med litt salt.
 
Ha smør i en panne som er så varm at smøret lett smelter men at det ikke blir brunt.
 
Ha eggeblandingen i pannen og trekk blandingen inn modt midten med en stekespade etterhvert som den stivner.
 
Stek eggerøren til den har akkurat stivnet, men fortsatt er bløt og saftig. Legg opp eggerøren på et fat og dryss eventuelt over finhakket gressløk.
 
Spinat:
Skyll spinaten og fjern eventuelt grove stilker. Ha smør i pannen og fres spinaten over middels høy varme til den falelr sammen. Smak til med salt og pepper.
 
Legg opp spinaten sammen med eggerøren og de sprø skinkeskivene ved siden av, servers lunt.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kanadiske blåbærpannekaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

4 egg
6 dl hvetemel
2 ts salt
6 ss smeltet smør
6 dl melk
3 ½ ts bakepulver
4 ss sukker
1 kurv blåbær
lønnesirup etter smak

Fremgangsmåte

Pisk eggene lett. Bland sammen alt det tørre og tilsett eggene, smeltet smør og melk.

Rør godt sammen til du har en glatt røre og la stå i noen minutter.

Hell en øse røre i stekepanna på middels varme og slipp 6-7 blåbær på hver pannekake. Stek dem i litt smør til de er gylne på begge sider og gjenta til du har brukt opp all røren.

Serveres rykende varme med friske blåbær og selvfølgelig lønnesirup.

Oppskrifter på pannekaker finner du her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skinke- og løkpai

Antall porsjoner

6 - 8

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Paideig:
500 g hvetemel
1 ts salt
375 g margarin
2 ss iskaldt vann
Paifyll:
200 g smårettskinke
15 sjalottløk
½ purre
2 ss margarin eller olje til steking
6 store egg
3 dl fløtemelk
2 dl revet hvitost
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts malt muskat

Fremgangsmåte

Start med å lage paibunnen. Ha saltet i hvetemelet og bland godt. Smuldre margarin i hvetemelet og kna det godt sammen med hendene.

Ha i vannet og kna det videre sammen til en deig. La deigen hvile kaldt i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Trykk deigen ut i en paiform og prikk den godt med en gaffel. Kle paiskallet med bakepapir og ha i tørre erter eller ris slik at veggene på paien ikke faller sammen under forstekingen.

Forstek bunnen på 200 grader i ca. 15 minutter til den er gylden. Ta ut paiskallet og tøm ut de tørre ertene.

Paifyllet:
Skrell løken og skjær den i båter. Purre vaskes godt og skjæres i ringer. Skjær skinken i strimler eller terninger.

Fres løk, purre og skinke i litt margarin eller olje i en stekepanne.

Bland fløtemelk, egg og revet ost. Tilsett krydder. Legg løk, purre og skinke i paibunnen og hell osteblandingen over. Stek paien på 180 grader i ca. 30 minutter.

Paien kan spises som den er, eller serveres med en deilig frisk salat og kanskje litt tzatziki til.

Flere gode paier finner du her

Tips: Her kan du gjerne bruke en ferdig paideg, og paien passer også perfekt i matpakka eller til koldtbordet.

Knasende sprø salater finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Omelett med sopp og bacon

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 store egg
2 ss vann
litt salt
     
Fyll:
4 skiver bacon
50 g sopp
¼ vårløk
1 ss smør til steking

Fremgangsmåte

Stek baconskivene sprø over middels høy varme. Legg dem på litt tørkepapir så de får renne av seg.

Del soppen i biter og stek den gyllen i baconfettet. Smak til med salt og kvernet pepper. Ta ut soppen og skyll stekepannen.

Visp sammen egg, vann og salt. Smelt smør i stekepannen til det freser.

Hell eggemassen i pannen, og skyv den inn mot midten slik at den flyter ut til sidene. Trekk pannen til side og legg på bacon og sopp.

La omeletten gli over på en tallerken og dryss over strimlet vårløk.

Server en god salat og godt brød ved siden av.

Flere gode oppskrifter på omelett finner du her

Tips: Bruk gjerne skogsopp som kantarell, piggsopp og steinsopp i omeletten.

Lekre oppskrifter med sopp finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Olympens biff tartar

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

400 g skrapet oksefilet
4 eggeplommer
100 g kapers
100 g rødbeter i terninger
100 g finkuttet rødløk
40 g sort lodderogn
salt og pepper
4 skiver rugbrød
20 g reven pepperrot

Fremgangsmåte

Legg rugbrødet på tallerkenen, ha på 100 g tartarkjøtt per porsjon.

Legg eggeplommen i midten, og ha rødbeter, rødløk, lodderogn og kapers i en ring rundt.

Strø over reven pepperrot, salt og pepper.

Tips: Dersom du ikke får skrapet oksekjøtt kan du bruke en god karbonadedeig til tartaren.

Les mer om Olympen i denne artikkelen

Sendt inn av

Foto: Marte Garmann Johnsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

700 g skreifilet med skinn
200 g havsalt
75 g smør
4 skiver pancetta eller godt bacon
 
4 store ferske egg
vann
klar eddik, 7 %

Fremgangsmåte

Dekk skreifileten med grovt salt og la den ligge i 20 minutter. Skyll saltet av og tørk fisken.

Skjær fileten i jevne porsjonsstykker. Brun stykkene i smør over middels høy varme i stekepanne med skinnsiden ned til skinnet er pent brunt og sprøtt.

Legg dem over i ildfast form og etterstek dem i ovn ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Stek pancettaskivene over middels varme i stekepannen så de blir sprø. La dem renne av på tørkepapir.

Kok opp vann til eggene, tilsett 1 ss eddik pr. liter vann. Knekk ett og ett egg i en øse eller liten kopp og la det gli forsiktig ned i vannet, som ikke må boblekoke.

Samle eggehviten om plommen med en skje og la egget trekke i ca, 5 minutter, til hviten er stiv, men plommen fortsatt løs. Ta eggene forsiktig opp med hulløse.

Legg opp fisken på varme tallerkener med egg og pancetta. Hell smør fra stekepannen rundt.

Skjær et snitt i egget i det retten settes på bordet, slik at plommen renner ned over fisken. Kvern litt pepper over og server brød eller kokte poteter til.

Deilige oppskrifter med torsk og skrei

Tips: Pancetta er italiensk bacon, men her kan du selvsagt også bruke tørrsaltet norsk bacon av god kvalitet.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bulgursalat med egg

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

6 egg
250 g bulgur (du kan bruke couscous)
 
1 liten fennikel
1 bunt vårløk
50 g hasselnøtter ristet i panne
6 soltørkede tomater i olje, hakket
3 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket frisk mynte
15 sorte oliven uten sten
 
2 ss virgin olivenolje
2 ss hvitløksolje (evt ½ fedd knust hvitløk i litt solsikkeolje)

Fremgangsmåte

Tilbered bulgur (eventuelt couscous) som anvist på pakken. Avkjøl.
 
Kok eggene til de har en litt rennende plomme og avkjøl.
Hakk fennikelen i tykke skiver og vårløken i ringer. Grovhakk de ristede hasselnøttene.
 
Bland alle ingredienser, unntatt egg, i en bolle. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Del eggene i båter og legg på toppen.
 
 
 
Tips:
Bytt gjerne ut bulguren med kokte byggryn (byggris) eller couscous. Bulgur er knuste hvetekorn som bare skal bløtlegges i kokende vann noen minutter før de er ferdige til bruk.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Enkel eplekake

Antall porsjoner

12 stykker

Ingredienser

125 g smør
125 g sukker
125 g hvetemel
2 egg
1 ts bakepulver
ca. 4 epler
12 mandler
2 ss sukker
½ ts malt kanel

Fremgangsmåte

Du trenger en rund kakeform, ca. 24 cm i diameter.

Sett ovnen på 200 grader.

Smør, sukker, mel og bakepulver smuldres sammen.

Rør i sammenpiskede egg.

Deigen fordeles over i en smurt kakeform.

Rens og del eplene i båter og legg dem tett i tett delvis ned i deigen.

Dryss over hakkede mandler og sukker samt kanel hvis du liker det.

Stekes ca. 30 min ved 200 grader.

Eplekake serveres varm, lun eller kald.

Tips: Pisket krem eller rømme, is eller vaniljesaus gir kaken det lille ekstra.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Crème Brûlée

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 dl melk
2 dl kremfløte
4 ss sukker
1 vaniljestang
eller 1 ss vaniljesukker
5 egg

Fremgangsmåte

Kok opp melk, fløte, sukker og vaniljestang (splittet på langs).

Avkjøl blandingen noe og rør inn lett sammenpiskede egg. Sil blandingen.

Sett 10 ildfaste porsjonsformer i langpannen og fordel eggeblandingen i formene. Hell på så mye varmt vann i langpannen at det står halvveis opp på formene.

La formene stå i vannbadet i ovnen ved 125 °C i ca. 40 minutter eller til kremen har stivnet. Avkjøl, gjerne til neste dag.

Servering:
Dryss 1 ts sukker over hver og brenn overflaten med en skibrenner (eller la porsjonsformene stå 2-3 minutter under grillen) til sukkeret har karamellisert seg.

Server straks sammen med litt frukt eller bær.

Sendt inn av

Foto: Eiliv Leren, Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lemoncurd

Ingredienser

2 sitroner (1 dl saft)
1 ts finrevet sitronskall
150 g smør i terninger
250 g sukker
4 egg

Fremgangsmåte

Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).
 
Varm forsiktig opp under kontinuerlig røring til smøret har smeltet og sukkeret har løst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett å røre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
 
Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.
 
Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.
 
Tips: Verdens enkleste dessert - bland grovknuste marengs og noen skjeer lemoncurd inn i stivpisket krem og legg opp i pene glass. Dryss over litt revet sjokolade.

Sendt inn av

Foto: iSTockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen