14-15 år gammel

Her er det mange gode kjøp for de som liker en whisky med klare maskuline trekk. Men uten at det går utover elegansen.
Redaksjonen
01 Desember 2006 - 13:57

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

14-15 år gammel

÷ (91p)
Dalwhinnie Single Malt 15 Years Old
United Distillers
Skottland - Highland
4634 VSD - kr 439,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Diageo Norway
Farge og duft: Gyllengul. Elegant duft med sitrus, mineraler, toffee, fatkrydder og nydelige røyktoner.
Smak: Fyldig bløtt anslag, kremaktig midtfase, lang rik finish med fine fattoner. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En raffinert whisky. Meget godt kjøp. 91 p (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 180 md fatlagring.
Bestill her:

÷ (91p)
Longmorn Single Malt 15 Years Old
The Longmorn Distillery Co
Skottland - Speyside
45024 VSD - kr 460,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Parfymert nærmest feminin duft med sitrus, fat og trevirke.
Smak: Fyldig anslag, kremaktig munnfølelse, nydelige aromaer fra fatoppholdet, også noe hamp og skog mot slutten som er lang. (UÅ)
Bruksområde: Etter et godt måltid.
Vurdering: En svært elegant whisky som samtidig er rik. 91 p (UÅ)
Laget av: 100% maltet bygg
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 15 års lagring i små eikefat
Bestill her:

÷ (90p)
Glenmorangie 15 Years Old
Glenmorangie
Skottland - Highland
44811 VSD - kr 599,50 (70cl)
Bestillingsutvalg
Moët Hennessy Norge
Farge og duft: Fin gyllen. Elegant frisk og kompleks duft av sitrus, blomster, trevirke, hamp, høy og sjokolade.
Smak: Bløtt anslag, god kraft og nyanserikdom, dempet røykpreg, sitter godt og lenge med fine fattoner i slutten. (UÅ)
Bruksområde: Alene etter et godt måltid.
Vurdering: En flott 15-åring som også er et godt kjøp. 90 p (UÅ)
Laget av: Korn
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Glenfarclas 15 Years Old
J & G Grant
Skottland - Speyside
33310 Vectura - kr 653,30 (70cl)
Bestillingsutvalg
Strag
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt lukket duft av sitrus, trevirke, skog, fatkrydder og mineraler som flint.
Smak: Kraftig varmt anslag, edelt fatpreg som sitter helt ut i slutten som er litt rustikk. (UÅ)
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: En svært maskulin whisky med stor trøkk som er vel verd prisen. 90 p (UÅ)
Laget av: Single malt.
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
The Balvenie Single Barrel 15 Years Old
The Balvenie Distillery
Skottland - Speyside
20368 VSD - kr 549,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Bibendum
Farge og duft: Mørk gull. Stor fyldig duft med en del gul frukt, særlig sitrus, blomster og fatkrydder.
Smak: Bløtt anslag, varm god midtfase som gir nærmest en heftig munnfølelse, krydret lang finish. (UÅ)
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: En kraftig 15-åring på den maskuline siden. Vel verd prisen. 89 p (UÅ)
Laget av: 100% maltet bygg
Alkoholinnhold: 47,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Produktet er lagret i 15 år.
Bestill her:

+ (88p)
The Glenrothes 1987
The Glenrothes Dist.
Skottland - Highland
7248 Vectura - kr 587,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Gyllen. Klassisk lagret duft av gammelt trevirke, sitrus/appelsinskall og lær.
Smak: Bløtt fyldig anslag, fin fedme og syre i midten, sitter lenge. (1987)
Bruksområde: Ettermiddagswhisky.
Vurdering: En klassisk whisky som er vel verd prisen. 88 p (1987)
Laget av: 100% bygg (malt)
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 144 md fatlagring.
Bestill her:

+ (87p)
Oban Single Malt 14 Years Old
United Distillers
Skottland - West Highland
4639 VSD - kr 469,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Diageo Norway
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin noe dempet og ganske elegant duft med fat, røyk, medisinskap, mineraler og sitrus.
Smak: Bløtt anslag med lagrete fruktaromaer, god fedme, sitter godt med mye krydder i slutten. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: Ikke den mest påtrengende whiskyen men likevel velkomponert. Vel verd prisen. 87 p (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 168 md fatlagring.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her