18 år og eldre

Det er vanskelig å konkurrere med Macallan som stiller med både 30, 25 og 18 år i denne klassen av de aller mest komplekse fastlandswhiskyene.
Redaksjonen
01 Desember 2006 - 13:59

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

18 år og eldre

(96p)
Macallan Fine Oak Single Malt 30 Years Old
The Macallan Dist.
Skottland - Highland
42951 Vectura - kr 2 955,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Rett og slett utsøkt og svært kompleks duft med nydelig frukt som sitrus og aprikos, fatkrydder, skogbunn og tobakk.
Smak: Rikt kraftig anslag, følger duften perfekt opp, sitter godt og fantastisk lenge. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonswhisky.
Vurdering: Tilnærmet perfeksjon. Men prisen er høy. 96 p (UÅ)
Laget av: Korn
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

(94p)
Macallan Fine Oak Single Malt 25 Years Old
The Macallan Dist.
Skottland - Highland
43081 Vectura - kr 1 899,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen med grønn kant. Utrolig god og rik duft med komplekse fataromaer, syltet frukt, svaisker, røyk, sitrus, sjokolade og toffee.
Smak: Meget elegant anslag, flott frukt, fine syrer, lang kompleks finish. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonswhisky.
Vurdering: En stor whisky. Verd prisen? 94 p (UÅ)
Laget av: Korn
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

÷ (92p)
Bennachie 21 Years Old
The Bennachie Scotch Whisky Company
Skottland - Speyside
40136 VSD - kr 474,60 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Halden & Magdal - Wine Brothers
Farge og duft: Gyllen med grønn kant. Veldig rik og nesten rustikk duft med en del sødme, tørket frukt, sitrus/appelsinskall, parfyme, røyk og tjære.
Smak: Kraftig anslag, følger duften, mye fatkrydder, lang ettersmak med trevirke, hamp og bål. (UÅ)
Bruksområde: Alene eller sammen med en kraftig sigar.
Vurdering: En svært maskulin whisky som er et meget godt kjøp. 92 p (UÅ)
Laget av: 100% maltet bygg
Alkoholinnhold: 40,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 21 års fatlagring
Bestill her:

÷ (92p)
Glenfarclas 105 Cask Strength Single Malt
J & G Grant
Skottland - Speyside
34568 Vectura - kr 597,10 (70cl)
Bestillingsutvalg
Strag
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnlig kant. Stor duft med en del sødme fra mørk sjokolade, tropisk frukt, fiken, tørket apriko og fat
Smak: Svært kraftig og kompleks i starten, følger duften, stor fylde, høy alkohol men likevel veldig godt integrert, sitter godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Må ha vann, nytes alene.
Vurdering: En heftig single malt for den som vet å verdsette kompleksitet. Meget godt kjøp. 92 p (UÅ)
Laget av: Maltet bygg,
Alkoholinnhold: 60,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 3 års fatlagring.
Bestill her:

÷ (91p)
Macallan Fine Oak Single Malt 18 Years Old
The Macallan Dist.
Skottland - Highland
43080 Vectura - kr 999,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Meget elegant nærmest utsøkt duft med søte og syrlige frukttoner, krydder og trevirke.
Smak: Nydelig kremaktig anslag, flott konsentrasjon og nyanserikdom, lang ettersmak med en del fat og røyk. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonswhisky.
Vurdering: En superelegant whisky som den høye prisen til tross er verd den. 91 p (UÅ)
Laget av: Korn
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Glenfiddich Ancient Reserve 18 Y.O.
William Grant & Sons
Skottland - Speyside
32249 VSD - kr 529,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Lys bronse. Delikat duft med dempet røykpreg, sitrus, fat og snev av tobakk.
Smak: Bløtt anslag, fine lagrete fruktaromaer, stor viskositet, mokka og fatkrydder i finishen som er lang og myk. (UÅ)
Bruksområde: Kosewhisky gjerne sammen med en god sigar.
Vurdering: For den som liker en lagret forfinet stil. Meget godt kjøp. 90 p (UÅ)
Laget av: Maltet korn (100% bygg).
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Glenmorangie 18 Years Old
MacDonald & Muir
Skottland - Highland
30125 VSD - kr 533,30 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Elegant fruktig duft av sitrus, tropisk frukt, trevirke, hamp og fatkrydder.
Smak: Supermykt anslag, vokser mot midten som er kraftig og kompleks, lang god ettersmak med fine fattoner. (UÅ)
Bruksområde: Etter et godt måltid.
Vurdering: En svært imøtekommende whisky som er vel verd prisen. 90 p(UÅ)
Laget av: 100% maltet bygg
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 216 md fatlagring.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her