18 år og eldre

Det er vanskelig å konkurrere med Macallan som stiller med både 30, 25 og 18 år i denne klassen av de aller mest komplekse fastlandswhiskyene.
Redaksjonen
01 Desember 2006 - 13:59

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

18 år og eldre

(96p)
Macallan Fine Oak Single Malt 30 Years Old
The Macallan Dist.
Skottland - Highland
42951 Vectura - kr 2 955,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Rett og slett utsøkt og svært kompleks duft med nydelig frukt som sitrus og aprikos, fatkrydder, skogbunn og tobakk.
Smak: Rikt kraftig anslag, følger duften perfekt opp, sitter godt og fantastisk lenge. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonswhisky.
Vurdering: Tilnærmet perfeksjon. Men prisen er høy. 96 p (UÅ)
Laget av: Korn
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

(94p)
Macallan Fine Oak Single Malt 25 Years Old
The Macallan Dist.
Skottland - Highland
43081 Vectura - kr 1 899,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen med grønn kant. Utrolig god og rik duft med komplekse fataromaer, syltet frukt, svaisker, røyk, sitrus, sjokolade og toffee.
Smak: Meget elegant anslag, flott frukt, fine syrer, lang kompleks finish. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonswhisky.
Vurdering: En stor whisky. Verd prisen? 94 p (UÅ)
Laget av: Korn
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

÷ (92p)
Bennachie 21 Years Old
The Bennachie Scotch Whisky Company
Skottland - Speyside
40136 VSD - kr 474,60 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Halden & Magdal - Wine Brothers
Farge og duft: Gyllen med grønn kant. Veldig rik og nesten rustikk duft med en del sødme, tørket frukt, sitrus/appelsinskall, parfyme, røyk og tjære.
Smak: Kraftig anslag, følger duften, mye fatkrydder, lang ettersmak med trevirke, hamp og bål. (UÅ)
Bruksområde: Alene eller sammen med en kraftig sigar.
Vurdering: En svært maskulin whisky som er et meget godt kjøp. 92 p (UÅ)
Laget av: 100% maltet bygg
Alkoholinnhold: 40,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 21 års fatlagring
Bestill her:

÷ (92p)
Glenfarclas 105 Cask Strength Single Malt
J & G Grant
Skottland - Speyside
34568 Vectura - kr 597,10 (70cl)
Bestillingsutvalg
Strag
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnlig kant. Stor duft med en del sødme fra mørk sjokolade, tropisk frukt, fiken, tørket apriko og fat
Smak: Svært kraftig og kompleks i starten, følger duften, stor fylde, høy alkohol men likevel veldig godt integrert, sitter godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Må ha vann, nytes alene.
Vurdering: En heftig single malt for den som vet å verdsette kompleksitet. Meget godt kjøp. 92 p (UÅ)
Laget av: Maltet bygg,
Alkoholinnhold: 60,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 3 års fatlagring.
Bestill her:

÷ (91p)
Macallan Fine Oak Single Malt 18 Years Old
The Macallan Dist.
Skottland - Highland
43080 Vectura - kr 999,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Meget elegant nærmest utsøkt duft med søte og syrlige frukttoner, krydder og trevirke.
Smak: Nydelig kremaktig anslag, flott konsentrasjon og nyanserikdom, lang ettersmak med en del fat og røyk. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonswhisky.
Vurdering: En superelegant whisky som den høye prisen til tross er verd den. 91 p (UÅ)
Laget av: Korn
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Glenfiddich Ancient Reserve 18 Y.O.
William Grant & Sons
Skottland - Speyside
32249 VSD - kr 529,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Bibendum
Farge og duft: Lys bronse. Delikat duft med dempet røykpreg, sitrus, fat og snev av tobakk.
Smak: Bløtt anslag, fine lagrete fruktaromaer, stor viskositet, mokka og fatkrydder i finishen som er lang og myk. (UÅ)
Bruksområde: Kosewhisky gjerne sammen med en god sigar.
Vurdering: For den som liker en lagret forfinet stil. Meget godt kjøp. 90 p (UÅ)
Laget av: Maltet korn (100% bygg).
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Glenmorangie 18 Years Old
MacDonald & Muir
Skottland - Highland
30125 VSD - kr 533,30 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Elegant fruktig duft av sitrus, tropisk frukt, trevirke, hamp og fatkrydder.
Smak: Supermykt anslag, vokser mot midten som er kraftig og kompleks, lang god ettersmak med fine fattoner. (UÅ)
Bruksområde: Etter et godt måltid.
Vurdering: En svært imøtekommende whisky som er vel verd prisen. 90 p(UÅ)
Laget av: 100% maltet bygg
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 216 md fatlagring.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her