Drikke
58 år gammel vinskatt

58 år gammel vinskatt

Det er sjelden å finne så gammel vin på polet. Denne søtvinen bør absolutt prøves.
Aase E. Jacobsen
04 April 2013 - 06:58

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ved et par anledninger har man hatt muligheten til å kjøpe noen imponerende førkrigsversjoner av viner fra Rivesaltes. Men da kun på spesialpolene.

Les mer om disse gamle vinene

Dette er ytterst sjelden kost, men nå finnes det en 58 år gammel utgave, Mounie Nectar du Prieuré Rivesaltes 1955 (4356), som bestillingsvare. Og dermed lettere tilgjengelig for alle.

Ambré vs tuilé

Det som kjennetegner disse vinene er at de har lang tid i fat bak seg, vår vin ble flasketappet i 2008. Vinen utsettes dermed for en veldig langtrukket oksidasjonsprosess som akselerer i den varme årstiden. Fatene oppbevares sjelden i ventilerte rom, og i Roussillon er temperaturene virkelig høye i sommermånedene!

Denne Rivesaltes-vinen er av typen ambré. Men Mounié lager også en såkalt tuilé (men som ikke er til salgs i Norge). Den store forskjellen på de to typene rivesaltes er druene. Ambré er laget av hvitvinsdruer (primært grenache blanc og maccabeu) og tuilé av minst 75 prosent av rødvinsdruen grenache noir.

Trenger lang tid

Minimum fatlagring for begge er to år. Det er lett å forstå at en slik vin etter to år ikke er spesielt kompleks eller interessant. Såkalt vin doux naturel som dette er, lages ved å stoppe gjæringen når en vin har passe mengde restsukker, som regel rundt 80-90 gram/liter. Nøytral sprit tilsettes, og vinen overføres til fat. Det tar lang tid å smelte disse to komponentene sammen, og ikke minst å utvikle sekundær- og tertiæraromaer som er det som gir gammel hetvin karakter. Over tid oppstår nemlig de såkalte ranciotonene som kjennetegner vellagret hetvin og brennevin.

Les mer om ranciotonene

Rivesaltes er den største appellasjonen i Frankrike for vin doux naturel med totalt 5588 hektar fordelt på 95 kommuner. Naboappellasjonen Banyuls rangerer høyere hva renommé angår, men stilmessig er banyuls og rivesaltes ikke så ulike. Spesielt vinene som har hatt lang fatlagring nærmer seg hverandre hva karakter angår. Rivesaltes-appellasjonen omfatter imidlertid også viner av muscat-druen. Disse er stilmessig veldig annerledes siden de ikke utsettes for oksidering i noen særlig grad.

Prøv denne muscat de rivesaltesen

Produsenten av vår vin, Domaine Mounié, er som de fleste i sitt område liten og tradisjonsrik. Fem generasjoner med vinbønder står bak vingården som ble etablert i 1925 og som i dag drives av Hélène og Claude Rigaill.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her