58 år gammel vinskatt

58 år gammel vinskatt

Det er sjelden å finne så gammel vin på polet. Denne søtvinen bør absolutt prøves.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Ved et par anledninger har man hatt muligheten til å kjøpe noen imponerende førkrigsversjoner av viner fra Rivesaltes. Men da kun på spesialpolene.

Les mer om disse gamle vinene

Dette er ytterst sjelden kost, men nå finnes det en 58 år gammel utgave, Mounie Nectar du Prieuré Rivesaltes 1955 (4356) , som bestillingsvare. Og dermed lettere tilgjengelig for alle.

Ambré vs tuilé

Det som kjennetegner disse vinene er at de har lang tid i fat bak seg, vår vin ble flasketappet i 2008. Vinen utsettes dermed for en veldig langtrukket oksidasjonsprosess som akselerer i den varme årstiden. Fatene oppbevares sjelden i ventilerte rom, og i Roussillon er temperaturene virkelig høye i sommermånedene!

Denne Rivesaltes-vinen er av typen ambré. Men Mounié lager også en såkalt tuilé (men som ikke er til salgs i Norge). Den store forskjellen på de to typene rivesaltes er druene. Ambré er laget av hvitvinsdruer (primært grenache blanc og maccabeu) og tuilé av minst 75 prosent av rødvinsdruen grenache noir.

Trenger lang tid

Minimum fatlagring for begge er to år. Det er lett å forstå at en slik vin etter to år ikke er spesielt kompleks eller interessant. Såkalt vin doux naturel som dette er, lages ved å stoppe gjæringen når en vin har passe mengde restsukker, som regel rundt 80-90 gram/liter. Nøytral sprit tilsettes, og vinen overføres til fat. Det tar lang tid å smelte disse to komponentene sammen, og ikke minst å utvikle sekundær- og tertiæraromaer som er det som gir gammel hetvin karakter. Over tid oppstår nemlig de såkalte ranciotonene som kjennetegner vellagret hetvin og brennevin.

Les mer om ranciotonene

Rivesaltes er den største appellasjonen i Frankrike for vin doux naturel med totalt 5588 hektar fordelt på 95 kommuner. Naboappellasjonen Banyuls rangerer høyere hva renommé angår, men stilmessig er banyuls og rivesaltes ikke så ulike. Spesielt vinene som har hatt lang fatlagring nærmer seg hverandre hva karakter angår. Rivesaltes-appellasjonen omfatter imidlertid også viner av muscat-druen. Disse er stilmessig veldig annerledes siden de ikke utsettes for oksidering i noen særlig grad.

Prøv denne muscat de rivesaltesen

Produsenten av vår vin, Domaine Mounié, er som de fleste i sitt område liten og tradisjonsrik. Fem generasjoner med vinbønder står bak vingården som ble etablert i 1925 og som i dag drives av Hélène og Claude Rigaill.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Mounie Nectar du Prieuré Rivesaltes 1955

Produsent:
Dom. Mounié
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon, Rivesaltes
Pris:
650,70 kr
Varenummer:
435601
93 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen