Drikke
Årgangsbobler til godpris

Årgangsbobler til godpris

Denne champagnen byr på usedvanlig lekre bobler samt godt lagringspotensial for pengene.
Aase E. Jacobsen
22 Desember 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Cattier 1er Cru Brut Vintage 2002 (53244)er et av de aller beste kjøpene i kategorien årgangschampagne, og en god grunn til å hoppe over enkleste nivå av champagne. Ikke for det, Cattiers versjon,Cattier 1er Cru Brut Antique (53243), er svært lettlikendes i en fruktig stil samtidig som den har god karakter. Så kommer druene i sin helhet fra vinmarkene i premier cru-landsbyen Chigny-les-Roses i Montagne de Reims (med 94 prosent på kvalitetsskalaen).

Sjelden innhegning

Men 2002-utgaven byr på så mye mer. En ting er at årgangen i seg selv gir riktig så interessant og lagringsdyktig vin, en annen er at den har fått tilstrekkelig med modning, noe som gir den god kompleksitet. Og så er det prisen da, tre hundre kroner for denne kvaliteten er et aldri så lite kupp.

Selv om du må legge på en del, er også toppcuvéen fra Cattier,Cattier Clos du Moulin 1er Cru Brut (53242), en godbit. Riktignok ingen årgangschampagne, men en blanding av tre gode årganger, 1998, 1999 og 2000 og like store deler pinot noir og chardonnay. Som navnet antyder kommer den fra en enkelt vinmark, som sågar er innhegnet, og én av de få i sitt slag i hele Champagne. Dessuten har den ligget enda lengre på bunnfallet enn vintageutgaven, minst åtte år, før omkorking.

Dype kjellere

Cattier er ikke blant de tørreste champagnene, restsukkeret ligger på rundt 9 g/l, som gir en ganske rik og sødmefylt munnfølelse, men takket være god syre, er sødmen godt balansert. Moussen er et annet stort pre ved disse champagnene, veldig fine små bobler, som får god tid å utvikle seg i de ekstra dype kjellerne (inntil 30 meter) med konstant lav temperatur.

Cattier har veldig lange tradisjoner i Champagne, som vinbønder helt siden 1763, og som champagneprodusenter siden 1918. Med rundt 30 hektar vinmarker er de stort sett selvforsynte med druer og i vinmarkene jobbes det såkalt bærekraftig (og det er fortsatt småradikalt i det ultrakonservative Champagne).

Høyt priset gullflaske

Så legger også Cattier vekt på å være innovative. Allerede i 1951 lanserte de Clos du Moulin, som dermed har en mye lengre historie enn en annen berømt clos-champagne, nemlig Krugs Clos du Mesnil. Cattier har fått mye oppmerksomhet for sin absolutte prestisjecuvée,Armand de Brignac Gold Brut (58898), lansert i 2006, og det ikke bare for den noe spesielle gullinnpakningen. Innholdet er også av svært høy kvalitet – men prisen er altså høy.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her