Dagens rett
Bacalao er både vertens og budsjettets beste venn. Og smaken? Ja, den er himmelsk

Bacalao er både vertens og budsjettets beste venn. Og smaken? Ja, den er himmelsk

Denne helgen gir vi deg oppskriften på en skikkelig herlig bacalao som lager seg selv mens du rigger til fest.
09 Oktober 2025 - 23:05

Tørrfisk og klippfisk er mer populært og prissatt utenfor Norge. Det er det ingen grunn til, for det finnes knapt noen bedre måte å invitere til fest enn med bacalao. Rimelig og dermed budsjettvennlig samtidig som det er mat som lager seg selv. 

De beste oppskriftene på bacalao finner du her

Bacalao fra Lofoten

Bacalao fra Lofoten

Fremgangsmåte

  1. Vann ut klippfisken i ett døgn og fjern skinn og ben. Skjær den utvannede fisken i fingertykke skiver på tvers av fisken.
  2. Skjær skrelte poteter, skrelt løk og rensede tomater i skiver og paprika i strimler.
  3. Sausen:
    Press eller finhakk hvitløkfeddene. Rens fersk chilipepper for skillevegger og frø og finhakk den.
  4. Dersom du benytter deg av tørket chilipepper må du riste frøene ut av dem og finsmuldre den.
  5. Smelt smøret og rør det sammen med hermetiske tomater, tomatpuré, vann, olje, hvitløk og chilipepper.
  6. Smak til med salt, nykvernet pepper og eventuelt litt sukker.
  7. Hell litt av blandingen i en jerngryte eller ildfast fat og legg fisk, poteter, paprika og løk lagvis i fatet med tomatsausen mellom.
  8. Kok retten på plate i ca. 1 time eller i stekeovn ved 180 - 200 grader i 1½ - 2 timer, til alt er godt mørt.
  9. Rist på kokekaret av og til hvis bacalaoen kokes på plate slik at den ikke brenner fast.
  10. Serveres med sitronbåter, pepperkvern på bordet og nybakt grovbrød ved siden av.

Tips: Du finner ferdig utvannet og renset klippfisk i de fleste velassorterte butikker.

Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her