Kake
Bak denne flotte kaken til 17. mai

Bak denne flotte kaken til 17. mai

Nå er det på tide å planlegge årets 17. mai-kake. Denne oppskriften vil gjøre stor suksess på et festkledd kakebord.
09 Mai 2013 - 06:10

17. mai er den store kakedagen og alle drømmer vel om å servere landets beste bløtkake akkurat den dagen. Bløtkakene har imidlertid forandret seg noe over tid. Borte er sukkerbrødbunnen og hermetiske frukter. Nå er det moussekaker som gjelder og selvsagt friske bær.

Flere gode kakeoppskrifter

Denne uken frister vi med en hvit sjokolademoussekake med marengspinner og friske bær. Det høres kanskje veldig komplisert ut, men vi kan love at om du følger oppskriften, blir det suksess.

Mykt, sprøtt og søtt

En festkake bør kombinere flere smaker. Samtidig er det også viktig å tenke på at sammensetningen av konsistenser er den riktige.

Andre gode 17. mai-kaker

Den myke og god moussen sammen med den sprø og søte marengsen gir en skikkelig opptur. Du får litt ekstra å tygge på slik at alt ikke bare smelter i munnen. Kombinasjonen av søt hvit sjokolade og friske syrlige bær er dessuten utrolig godt!

TIPS:  Husk å romtemperere dine egg. Eggehviter som er for kalde, kan gi marengs som sprekker i ovnen. Et godt råd er å la alt av ingredienser være romtemperert.
 
Salt og sitronsyre stabiliserer marengsen og gjør at den ikke blir skjør. Lag gjerne marengspinnene om kvelden og sett dem til tørking natten over. Se flere kokketips

 

Hvit sjokolademoussekake med marengspinner og friske bær

Hvit sjokolademoussekake med marengspinner og friske bær

Fremgangsmåte

Bunn:
Hakk mandler og mel i en blender/matprosessor. Pisk eggehvite og sukker til stiv marengs. Ha i mandelblandingen og vend dette forsiktig inn.  

Ha røren i en kakeform a 20 cm og stek denne på 180 grader i 20-25 minutter.

La bunnen avkjøles.

Fyll:
Smelt sjokoladen i vannbad.

Bland 1 dl kremfløte med eggeplommene og varm dette opp til det tykner. Rør godt.

Avkjøl noe og bland inn den smeltete sjokoladen.

Pisk resten av kremfløten til krem, og vend den forsiktig inn i sjokoladeblandingen.

Legg den avkjølte kakebunnen på et fat med kakeringen rundt.

Hell den hvite sjokolademoussen over og la dette stå i 1 time i kjøleskap før den pyntes.

Marengspinner:
Pisk eggehviter og salt opp til det skummer. Ha i litt og litt av sukkeret til du får stiv marengs. Vend så inn siktet melis og ha det hele i en sprøytepose med stor rund tip.

Sprøyte ut linjer på et bakepapir. Om du vil ha en fin avsluttende kant på dine pinner, så sprøyter du ut en og en. Du trenger da 3 ark med bakepapir.

Tørk marengsen på 90 grader i 2-3 timer. Du kan også øke temperaturen slik at steketiden blir forkortet men marengsen kan bli noe gul om dette gjøres.

Servering:
Brekk marengspinner i ønsket lengde og sett dette rundt kaken. Pynt oppå med bær i rødt, hvitt og blått. Fest et bånd rundkaken for ekstra 17.mai-følelse.

TIPS: 
Husk å romtemperere dine egg. Eggehviter som er for kalde kan gi marengs som sprekker i ovnen. Et godt råd er å la alt av ingredienser være romtemperert.

Salt og sitronsyre stabiliserer marengsen og gjør at den ikke blir skjør. Lag gjerne marengspinnene på kvelden og sett dem til tørking natten over.

Andre gode 17. mai-kaker

Her finner du mange oppskrifter til deilige sjokoladekaker

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her