Slutten av februar er karnevaltiden fremfor noen. Hvis du ikke bryr deg om kostymedelen av karnevalet, men er mer fristet av den opphetete stemningen forårsaket av rytmene, maten og drikken, foreslår vi et kubansk party.
Smaksrik mat og heftige rytmer
Det kubanske kjøkken er influert av så vel den spanske kulturen som av beliggenheten i Karibia.
Summa summarum betyr det mye smak. Mye krydder, godt med chili, tropiske frukter og grønnsaker, enkelt og rustikt, lettlaget, om enn ikke alltid like raskt.
Perfekt som festmat, siden du alltid må planlegge litt i forkant av en sammenkomst. Smaksrik mat er også utmerket for fester av dette slaget hvor det skal litt til for å trenge gjennom alle muren av heftige rytmer og stemningen de forfriskende drinkene skaper.
Morsomme navn
Avocado- og ananassalaten er den friske og fruktige motvekten til bønnegryten moros y cristianos som er en navnemessig fleip med de kristne spanske erobrerenes mangehundreårige kamp mot muslimene, ikke på Cuba men i Europa, og som på grunn av de svarte bønnene er en veldig typisk rett for denne delen av Amerika.
Den friterte kua er en annen klassisk cubansk rett og sandwichene er nok en arv fra amerikanerne som påvirket Havana-kulturen frem til de ble lempet ut av Castro i 1959.
Til sammen gir disse rettene en representativ smak av dagens Cuba som er en real smeltedigel. Mesteparten av forberedelsene til rettene kan gjøres i god tid, for kjøttet og bønnenes del må du begynne kvelden i forveien.
Stemningsskaper
Men da får du også bedre tid dagen etter til å konsentrere deg om å skape kubansk stemning i huset midtvinters.
Og til å forberede drinkene, for de skal også bidra. Mojito og Daiquiri er klassikere. Havana Ice Tea er en nyere drink signert en av Norges dyktigste bartendere, Jan Vardøen på Bar Boca på Grünerløkka.
Denne drinken er ekstre godt egnet til å løfte stemningen.
Tåler en støyt
Søte og sterke drinker i store mengder er imidlertid ikke det beste til mat, så du bør ha noen alternativer i bakhånd. Øl er selvsagt utmerket, og det nærmeste du kommer Cuba her til lands er jamaicanske Red Stripe, meksikanske Corona eller Sol. Alle tre er lette og friske øltyper som passer utmerket til sandwichene og salaten, men som blir litt lette til bønnegryten og kua. Derfor bør du ha litt vin i bakhånd.
Men for all del, ikke spander dyre viner, for når partystemningen er høy, og delvis forårsaket av cubanske drinker i starten, holder det fint med en vin som tåler en støyt.
Siden vi ikke importerer cubanske viner til Norge, og siden det ikke bør være noe savn, prøver vi oss på en argentiner. Vinene herfra er skapt for et rustikt kjøkken på linje med det fra Cuba. Og at de er bløte, runde og med fin bærsødme, egenskaper som er viktige for å møte så vel det tørre preget fra bønnene, chilien og krydderet.
Heftig avslutning
Et godt alternativ er Trapiche Pure Malbec 2012 (8593). En skikkelig partyvin med god sødme, bløthet og saftighet.
Ønsker du hvitvin i tillegg, er sørafrikanske Goats do Roam White 2013 (56044)helt super til dette formålet.
Og til dessert nyter cubanerne en bit ost sammen med frukten guava som til tider er å få i fersk tilstand i velassorterte fruktdisker.
Havana Ice Tea
Fremgangsmåte
Rør sammen rom, Triple Sec og Rose's Lime. Fyll opp med 50/50 iste med sitronsmak og eplemost. Drinken pyntes med lime, ananas og mynte.
Cubansk Mojito
Fremgangsmåte
Bland ingrediensene, fyll et høyt glass med isterninger, etterfyll med soda eller Farris. Rør godt og pynt med peppermynte.
Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Den verdensberømte drinken Daiquiri
Fremgangsmåte
Bruk et whisky-glass, hell ingrediensene over knust is og rør.
Les om Daiquiri-ens historie her
Se våre andre oppskrifter på daiquiri
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Moros y cristianos (muslimer og kristne)
Fremgangsmåte
Legg bønnene i vann over natten. Hell av bløtevannet og ha dem i en kasserolle. Fyll på med friskt vann slik at det er 2-3 cm over bønnene, og kok opp. La småkoke i 1 ½ time eller til de er møre.
Grovhakk løken. Rens paprikaen og grovhakk den. Gjør det samme med chilien. Finhakk hvitløken. Rens tomatene for frø og skinn og grovhakk dem. Varm opp oljen i en stor panne og fres løken til den er gylden. Tilsett paprika, chili og hvitløk og tomatterningene og la surre i 5 minutter. Tilsett deretter risen og la den surre et par minutter.
Hell deretter de ferdigkokte bønnene med restene av kokevannet over blandingen. Fyll på med vann slik at alt er dekt. La småkoke i 15-20 minutter eller til risen er passe kokt. Fyll eventuelt på med mer vann. Retten skal ikke være tørr. Smak til med salt og sukker.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
84 POENG
Avocado- og ananassalat
Fremgangsmåte
Legg rødløken i isvann i 10 minutter. Hell av vannet og bland med salat, ananas og avocado. Pisk sammen olje, eddik, salt og pepper til dressingen og hell over. Bland alt forsiktig. Pynt med frisk koriander.
Cubansk sandwich
Fremgangsmåte
Del opp brødene og smør begge delene med sennep og majones.
Legg kjøttskivene og osten lagvis på den ene brødhalvdelen. Legg på den andre halvdelen. Smør utsiden av brødene med smør. Pakk inn i folie. De kan gjøre alt klart frem til dette punktet.
Like før servering legges sandwichenepakkene i en tørr stekepanne på middels varme.
Plasser en annen stekepanne på toppen slik at det blir press på sandwichene. Steik i 2-3 minutter. Snu pakkene og steik på andre siden i 2-3 minutter til.
Hvis du har et sandwichjern, kan det selvsagt brukes.
Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich
Her finner du mange oppskrifter med ciabatta
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
84 POENG
Vaca Frita (stekt ku)
Fremgangsmåte
Legg kjøttet i en kasserolle og fyll opp med vann til det dekker kjøttet. Ha i laurbærbladene og pepperkorn. La trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca halvannen time. La kjøttet avkjøles i kraften. Sett i kjøleskap over natten.
Bland krydderne.
Ta kjøttet opp av kraften og skjær det i passe store stykker. Bank med en kjøttbanker til kjøttbitene er blitt nærmere 50 prosent større. Gni kjøttbitene inn med krydderet og dynk med tørr sherry.
Varm oljen i en stekepanne og steik kjøttet på begge sider til den får fin steikeoverflate. Steik til slutt løken og paprikaen og arranger på serveringsfat sammen med kjøttet og sitronbåtene.
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
-
84 POENG