Bedre enn dette blir knapt østerriksk riesling

Bedre enn dette blir knapt østerriksk riesling

Hirtzberger er ikke bare et geni med grüner veltliner. Deres rieslinger er også i den absolutte toppklasse.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Dessverre er Hirtzbergers fantastiske grüner veltlinere så å si utsolgt i øyeblikket, men deres rieslinger er det litt bedre tilgang på.

Les mer om denne solide produsenten

Uansett druetype med den karakteristiske Hirtzberger-etiketten, så snakker vi om virkelige kraftpakker.

Se alle de imponerende vinene fra Hirtzberger

At grüner veltliner kan bli overdådig når den lages av fullmodne druer fra karaktersterkt jordsmonn, er noe som forventes. Men at riesling også blir det, er kanskje ikke det første man tenker på. Hos enkelte østerrikske produsenter er det imidlertid tilfellet. Og så absolutt hos Hirtzberger.

Svært holdbare

Deres Hirtzberger Singerriedel Riesling Smaragd 2012 (5236) er mektig så det holder, svær, men ikke vulgær. Den er på det nærmeste utsolgt, derfor er Hirtzberger Hochrain Riesling Smaragd 2012 (5235) et bedre alternativ. Spesielt siden den ikke er like voldsom, men like konsentrert, og med samme flotte syre. Den koster også en hundrings mindre, uten at du må forsake særlig mye.

Vi snakker uansett om viner som holder i minst 12-15 år. Jeg drakk en Hochrain smaragd-riesling fra 1999 tidligere i vinter og den var fortsatt på sekundæraromaene. Og helt uten petroleumstoner som jo så å si alltid kjennetegner riesling fra andre områder, og spesielt riesling fra skiferjordsmonn.

I Wachau er det et litt annet jordsmonn som gjelder her, nemlig det østerrikerne selv kaller «urgestein», sammensetninger av gneis, granitt og glimmerskifer med avleiringsjord på toppen.

Gå for 2013

Årgang 2012 var preget av høy modning hvilket sørget for at alkoholprosentene på disse rieslingene lett kom opp i 14. Men takket være usedvanlig gode syrer er den «umerkelig».

Mer tilgjengelig på flere måter er Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2013 (5234) , også den en lekkerbisken. I motsetning til de to andre kommer den ikke fra én enkelt vinmark, men fra flere. Dessuten tilhører den et lavere kvalitetsnivå. Men federspiel i en knallgod og konsentrert rieslingårgang som 2013 er tett oppunder smaragdnivå.

Mer godt i vente

Smaragd er toppen i området Wachaus kvalitetshierarki og lages altså av de beste druene med høyest modning. Derfor har de alltid 1-2 prosentpoeng mer alkohol enn federspiel.

Det er all grunn til å glede seg til at Hirtzbergers høyeste nivåer i 2013 kommer for salg senere i år. Og ikke bare riesling, men også grüner veltliner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Hirtzberger Singerriedel Riesling Smaragd 2015

Produsent:
Weing. Franz Hirtzberger
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Wachau
Pris:
629,50 kr
Varenummer:
523601
95 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Hirtzberger Hochrain Riesling Smaragd 2011

Produsent:
Weing. Franz Hirtzberger
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Wachau
Pris:
427,00 kr
Varenummer:
523501
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2013

Produsent:
Weing. Franz Hirtzberger
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Wachau
Pris:
254,00 kr
Varenummer:
523401
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen