Drikke
Bedre enn dette blir knapt østerriksk riesling

Bedre enn dette blir knapt østerriksk riesling

Hirtzberger er ikke bare et geni med grüner veltliner. Deres rieslinger er også i den absolutte toppklasse.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2015 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Dessverre er Hirtzbergers fantastiske grüner veltlinere så å si utsolgt i øyeblikket, men deres rieslinger er det litt bedre tilgang på.

Les mer om denne solide produsenten

Uansett druetype med den karakteristiske Hirtzberger-etiketten, så snakker vi om virkelige kraftpakker.

Se alle de imponerende vinene fra Hirtzberger

At grüner veltliner kan bli overdådig når den lages av fullmodne druer fra karaktersterkt jordsmonn, er noe som forventes. Men at riesling også blir det, er kanskje ikke det første man tenker på. Hos enkelte østerrikske produsenter er det imidlertid tilfellet. Og så absolutt hos Hirtzberger.

Svært holdbare

Deres Hirtzberger Singerriedel Riesling Smaragd 2012 (5236)er mektig så det holder, svær, men ikke vulgær. Den er på det nærmeste utsolgt, derfor er Hirtzberger Hochrain Riesling Smaragd 2012 (5235)et bedre alternativ. Spesielt siden den ikke er like voldsom, men like konsentrert, og med samme flotte syre. Den koster også en hundrings mindre, uten at du må forsake særlig mye.

Vi snakker uansett om viner som holder i minst 12-15 år. Jeg drakk en Hochrain smaragd-riesling fra 1999 tidligere i vinter og den var fortsatt på sekundæraromaene. Og helt uten petroleumstoner som jo så å si alltid kjennetegner riesling fra andre områder, og spesielt riesling fra skiferjordsmonn.

I Wachau er det et litt annet jordsmonn som gjelder her, nemlig det østerrikerne selv kaller «urgestein», sammensetninger av gneis, granitt og glimmerskifer med avleiringsjord på toppen.

Gå for 2013

Årgang 2012 var preget av høy modning hvilket sørget for at alkoholprosentene på disse rieslingene lett kom opp i 14. Men takket være usedvanlig gode syrer er den «umerkelig».

Mer tilgjengelig på flere måter er Hirtzberger Steinterrassen Riesling Federspiel 2013 (5234), også den en lekkerbisken. I motsetning til de to andre kommer den ikke fra én enkelt vinmark, men fra flere. Dessuten tilhører den et lavere kvalitetsnivå. Men federspiel i en knallgod og konsentrert rieslingårgang som 2013 er tett oppunder smaragdnivå.

Mer godt i vente

Smaragd er toppen i området Wachaus kvalitetshierarki og lages altså av de beste druene med høyest modning. Derfor har de alltid 1-2 prosentpoeng mer alkohol enn federspiel.

Det er all grunn til å glede seg til at Hirtzbergers høyeste nivåer i 2013 kommer for salg senere i år. Og ikke bare riesling, men også grüner veltliner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her