Drikke
Billig toscansk rødvin

Billig toscansk rødvin

Denne vinen byr som vanlig på svært god valuta for pengene. Den finnes også i en svært prisgunstig magnumutgave.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Monte Antico 2009 (32904)er ikke bare et godt uttrykk for den populære toskanske syrefriske vinstilen, som er så velegnet til en lang rekke av rettene vi til stadighet «importerer» fra området.

Faller som fluer

Den har også det lille ekstra i form av sødme og bløthet som gjør at nordmenn faller som fluer. Hemmeligheten ligger i litt cabernet sauvignon og merlot i tillegg til sangiovese.

Og selvsagt den gunstige prisen. Første årgang i Norge var 1997 og den kostet 104 kroner.

Les om 1997-årgangen av denne vinen

På disse 14 årene har den altså stått tilnærmet dønn stille hvilket gjør at vinen fortsatt stiller sterkt til tittelen Italias beste rødvinskjøp, selv om konkurransen er mye tøffere i dag enn i 2000.

90 poeng gang på gang

Monte Antico har siden lanseringen på 1980-tallet vært en stor suksess også i USA. Bak vinen står nemlig den viktigste eksportøren av italiensk vin til USA, Empson & Co. Godt hjulpet av det faktum at den gang på gang oppnådde 90 poeng hos Wine Spectator.

Les mer om Monte Antico-suksessen

Noe som er sensasjonelt for en vin som ikke kommer fra et av Toscanas historiske slott, og heller ikke bærer Chianti- enn si Chianti Classico-stempelet.

Magnum eller boks

Den er derimot en blanding av druer fra hele Toscana. På samme måte som de fleste toscanske bestselgerne i boks. Derfor er prisen så lav. Det gjelder også for magnumutgaven som koster knapt to ganger flaskeprisen. Dertil finnes den i en boksversjon, Empson Monte Antico 2009 (2857), som faktisk er bedre nå enn da den ble lansert for et år siden. Men som alltid er flasken å foretrekke.

Mannen bak vinen er ikke først og fremst Neil Empson, men en av Italias mest kjente vinmakere, Franco Bernabei. Det er utvelgelsen av druematerialet som gjør denne vinen så vellykket. Vinmakingen som sådan er enkel, med ett års modning i primært stor brukte fat. Bernabei bruker franske, men ikke nye fat for de franske» druene.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her