Brennevin og øl

Redaksjonen
31 Oktober 2008 - 17:11

Whiskyelskerne, og spesielt Spingbank-fansen, kan glede seg stort i november, for her er det mye godt og spennende. Det imponerende ølet Dark Force fra det lille Drammens-bryggeriet passer navnet til tross, for flere enn metalrockerne.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2008. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Brennevin:

÷ (93p)
Springbank 1996
J. & A. Mitchell & Co.
Skottland - Campbeltown
10413 VSD - kr 731,50 (70cl)
Basisutvalg (Parti)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gullgrønn. Elegant kompleks og delikat duft med flotte lagrete toner, lær, røyk og korn.
Smak: Fyldig anslag, flott rikhet, flott syre, god friskhet, varm og rik, tørker godt utover pga høy alkohol. (1996)
Bruksområde: Alene med litt vann.
Vurdering: En nydelig Springbank med fantastisk frukt og fylde. (1996)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 57,0 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 12 års lagring i brukte bourbonfat
Bestill her:

÷ (91p)
Springbank 2000 cask no. 401
J. & A. Mitchell & Co.
Skottland - Campbeltown
80104 VSD - kr 701,50 (70cl)
Basisutvalg (Parti)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gulgrønn. Elegant duft, ung og lukket, aner god kompleksitet, noe røyk.
Smak: Fyldig flott anslag, strålende konsentrasjon, veldig rik og god, svært god lengde. (2000)
Bruksområde: Alene med litt vann.
Vurdering: En topp Springbank som viser frem destilleriets fantastiske potensial i ung alder. (2000)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 58,5 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 8 års lagring i brukte bourbonfat
Bestill her:

÷ (90p)
Berrys' Own Selection Laphroaig 1990
Berry Bros & Rudd
Skottland - Islay
80103 VSD - kr 938,30 (70cl)
Basisutvalg (Parti)
Servco
Farge og duft: Gulgrønn. Elegant duft av moden lime, røyk, korn og brød.
Smak: Fyldig anslag, veldig god og krydret, flott syre, god sitrusfedme, varm og krydret finish som også byr på en del røyk. (1990)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En flott Laphroaig på den fruktige friske siden. (1990)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 55,6 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 18 års fatlagring
Bestill her:

+ (89p)
Chieftain's Choice Springbank 1969
Ian Macleod
Skottland - Campbeltown
10402 VSD - kr 2 418,80 (70cl)
Basisutvalg (Parti)
Servco
Farge og duft: Gullgul. Søtlig duft av gule frukter, en del fat, sitrusfedme, korn og røyk.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, mye krydder, tørker en del mot slutten, en del fatsødme i finishen. (1969)
Bruksområde: Alene med litt vann.
Vurdering: En kraftig og krydret Springbank som bærer preg av fatoppholdet. (1969)
Laget av: 100% malt
Alkoholinnhold: 57,8 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 39 års fatlagring
Bestill her:

+ (87p)
Singleton of Dufftown
Dufftown Distillery
Skottland
15566 VSD - kr 399,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Diageo Norway
Farge og duft: Gyllen. Fin duft av høy, korn og litt fat.
Smak: Følger duften veldig godt, god fedme, fin fylde, god rikhet og krydderfylde i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Alene, gjerne med litt vann.
Vurdering: En god og lettlikendes whisky. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 40,0 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 12 års fatlagring
Bestill her:

(86p)
Chieftain's Choice Dailuaine 1999
Ian Macleod Distillers
Skottland - Speyside
10403 VSD - kr 576,40 (70cl)
Basisutvalg (Parti)
Servco
Farge og duft: Gulgrønn. Ok duft litt dempet og rustikk med noe fat.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, rik stil, krydret fatfinish. (1999)
Bruksområde: Alene med litt vann.
Vurdering: En litt rustikk og godt krydret whisky. (1999)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 52,8 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 9 års fatlagring
Bestill her:

(85p)
Nansen Aquavit 1888
Agder Brenneri
Norge
15559 Vectura - kr 299,80 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Bottleneck
Farge og duft: Gyllengul. Mye appelsinskall og noe karamell i duften.
Smak: Bløtt anslag, god sødme, mye appelsinskall, sitter lenge. (1988)
Bruksområde: Koseakevitt.
Vurdering: En ganske søtlig og sitrusskalldominert akevitt. (1988)
Laget av: Potetsprit, krydder bl.a. karve, anis, paradiskorn
Alkoholinnhold: 38,0 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 9 md. lagring i brukte sherryfat
Bestill her:

(85p)
Fontan Bas Armagnac ***
Vignobles Fontan
Frankrike
80131 VSD - kr 242,00 (50cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Bibendum
Farge og duft: Gyllen. Søtlig fruktuft med litt fat.
Smak: Bløtt anslag, god og rund, krydret og god med en del appelsinskall og fatsødme i finishen.(UÅ)
Bruksområde: Drinker, avec.
Vurdering: For de som ikke liker vellagret armagnac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 48 md. fatlagring
Bestill her:

+ (78p)
Brugal Añejo
Brugal & Co.
Dominikanske republikk
15577 Vectura - kr 297,90 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Brunrød. Søtlig duft av sukker/karamell.
Smak: Bløtt anslag, enkel stil, en del sødme, moden og rund, litt enkel karakter. (UÅ)
Bruksområde: Varme drikker.
Vurdering: En grei rom. (UÅ)
Laget av: 100% sukkerrør
Alkoholinnhold: 38,0 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: 7-8 års fatlagring
Bestill her:

Øl:

÷ (91p)
Dark Force
HaandBryggeriet
Norge
15664 Vinhuset Engros - kr 66,00 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Haandbryggeriet
Farge og duft: Svart med tett fin brun skumtopp. Godt bitterpreg i duften, veldig ren og fruktig maltkarakter.
Smak: Stort fyldig anslag, veldig god bitterhet og flott syre som renser godt opp, kraftig krydret finish, mye mørk sjokolade og kaffe i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Koseøl, kraftige kjøttgryter.
Vurdering: Et flott og svært fyldig øl med veldig god friskhet som gjør at det er lett å drikke. Spennende lagringskandidat. 91 p (UÅ)
Laget av: Byggmalt, hvetemalt, krystallmalt, humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 9,0 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 4 ukers flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (88p)
Einbecker Ur-Bock Dunkel
Einbecker Brauhaus SG
Tyskland
41326 Mjød Engros - kr 33,80 (33cl)
Basisutvalg (Test)
Mjød Engros
Farge og duft: Brun med grønnskjær. Elegant velutviklet maltduft.
Smak: Følger opp duften, god tørrhet utover, flott skum, myk og rund med fin bitterhet mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Lammesteik, elggryte.
Vurdering: Et flott matøl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,5 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her