Drikke
Bringebærcollins er den perfekte sommerdrink

Bringebærcollins er den perfekte sommerdrink

En Tom Collins uten Tom, men med bringebær er sommerlig og friskt. Her er oppskriften.
08 August 2014 - 13:00

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Collins er en meget enkel og forfriskende drink, og er basert på en type brennevin, som regel gin, sitron, sukker og sodavann. Dette gjør at den har vært utrolig populær opp gjennom tidene.

Dette er en av mine favoritter for denne drinken

Også fordi man kan bytte ut ginen i den opprinnelige utgaven etter egen smak. Selv er jeg veldig glad i Ron Collins – en versjon med rom som serveres på Cuba.

Bringebær gir sommersmak

Ettersom drinken er lett og forfriskende med få ingredienser, er det enkelt å tilsette frukt og krydder for på den måten å endre smaksopplevelsen.

I ukens drink har jeg valgt bringebær for å få en lett fruktig versjon av drinken. Gode og saftige bringebær er dessuten veldig lett å få tak i akkurat nå.

Vi har mange andre drinkoppskrifter med bringebær

Tom Collins er en av de gode gamle, velkjente klassikerne som først ble skrevet om så tidlig som i 1876, i boken til Jerry Thomas – A Bartenders Guide.

Fra John til Tom

Opprinnelsen til drinken er diskutabel, men det finnes likhetstrekk med drinker helt tilbake til 1850-tallets New York. Utgangspunktet var gjerne Gin Punch som ble servert i Londons fasjonable klubber som The Garrick allerede rundt 1810.

I de tidlige versjonene av Gin Punch benyttet man seg av genever – forgjengeren til nåtidens gin.

Fram til 1869 ble drinken kalt John Collins, men da man begynte å bruke Old Tom Gin i drinken – ble det naturlig å kalle den Tom Collins i stedet.

Her får du vite hva Old Tom Gin er

Visste du at når du shaker en Collins, heter den egentlig Fizz? Jeg behøver kanskje ikke fortelle at du aldri skal shake med soda. Gjør du det, får du deg en overraskelse.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Raspberry Collins drinkoppskrift

Raspberry Collins drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Tilsett alle ingredienser utenom Club Soda i et highballglass (høyt glass).

Knus bringebærene for å trekke ut smaken. Rør om. Tilsett isbiter.

Topp opp med Club Soda og rør om igjen.

Tips 1:
Dersom du skal servere drinken ved en litt «finere» anledning, kan du velge et coupe-glass. Da tilsetter du alle ingredienser (men ikke soda) i en shaker med is, shaker godt og siler over i coupe-glasset. Topp deretter opp med Club Soda.

Denne versjonen gir drinken er veldig fin farge og fyldig smak.

Tips 2:
Prøv med ulike bær for å finne din egen favoritt – det samme gjelder ulike brennevinssorter.

Foto: Julie H. Amundsen

Sendt inn av Chris Grøtvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her