Drikke
By på en «irish» i påskesolen

By på en «irish» i påskesolen

Irish coffee er alle nordmenns favoritt og en perfekt drikk å servere i hytteveggen eller foran peisen.
11 April 2014 - 12:00

Historien bak denne drinken er ikke like gammel som for andre «klassiske» drinker som old fashioned, daiquiri og dry martini. Den oppstod derimot en gang på 1950-tallet, i Foynes Port og Shannon International Airport i Irland.

Her er Chris' egen versjon av old fashioned

Denne nå legendariske drinken er signert Joe Sheridan, som arbeidet som kokk på denne tiden. Han serverte den første gang til en gruppe amerikanske flypassasjerer som ble strandet her i det dårlige været. For at gjestene skulle holde varmen i kroppen (og mest sannsynlig humøret) la han til irsk whiskey til kaffen.

Husk å varme glasset først

Opprinnelig lages denne drinken med irsk whiskey, nytraktet kaffe, brunt sukker og vispet krem. For at drinken skal bli helt korrekt, skal du varme glasset først med kokende vann.

Dette kjennetegner irsk whiskey

Dette gjør at temperaturen på drikken holder seg høy lengre. Glasset absorberer nemlig mye varme når det kommer i kontakt med varm drikke.

Bruk din egen whiskeyfavoritt

Når det kommer til hvilken irsk whiskey som skal brukes i irish coffee, er det mange meninger. Flere sverger til at Jameson er den originale til denne drinken, men sannheten sies å være at det ble brukt Powers Gold på denne flyplassen. Min anbefaling er å teste flere typer for å finne den du liker best selv. Jameson, Bushmills og Tullamore Dew er alle lett tilgjengelige på Vinmonopolet.

Tips til deg som vil gjøre drinkmiksingen litt lettere og mer mobilt:
Lag en kaffesirup med 1 del brunt sukker til 2 deler kaffe. Rør dette godt sammen og la den kjøle seg ned i romtemperatur. Da slipper du å kaste sukker som blir tørt og sirupen holder seg god i noen uker. Og i hvert fall gjennom hele påskeferien. Bruk ca. 2 cl av kaffesirupen som erstatning til sukker og kaffe i den originale oppskriften.

Dersom du ikke klarer å vente til dukommer helt ned i bakken for å få en liten «oppvarmer», kan du kan lage en termos med irsk whisky, kaffesirup og kaffe. Følg bare mengden som nevnt over, og fyll opp termosen til glede for venner og andre man møter på sin vei.

Som et alternativ til pisket krem, dersom du ikke ønsker å ha noe slikt i sekken: Kjøp en kremtopp-sprayboks i butikken. Slik sikrer du i hvert fall at ikke sekken er fylt med krem når du åpner den.

Chris Grøntvedt er en av landets aller dyktigste bartendere. Her kan du lese mer om hvordan han har nådd toppen.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender. Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Irish coffee slik bartendere mikser den

Irish coffee slik bartendere mikser den

Fremgangsmåte

  1. Varm opp et varmebestandig glass eller kaffekrus med kokende vann. Hell ut og fyll opp med kaffe.
  2. Rør ut sukkeret. Tilsett irsk whiskey.
  3. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken.
  4. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over. Det blir aller penest.
  5. Strø til slutt malt kanel på toppen.
Tips: Lag en kaffesirup med 1 del brunt sukker til 2 deler kaffe. Rør dette godt sammen og la den kjøle seg ned i romtemperatur. Bruk ca. 2 cl av kaffesirupen som erstatning til sukker og kaffe i den originale oppskriften.

Sendt inn av Chris Grøntvedt

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her