By på en «irish» i påskesolen

By på en «irish» i påskesolen

Irish coffee er alle nordmenns favoritt og en perfekt drikk å servere i hytteveggen eller foran peisen.

Historien bak denne drinken er ikke like gammel som for andre «klassiske» drinker som old fashioned, daiquiri og dry martini. Den oppstod derimot en gang på 1950-tallet, i Foynes Port og Shannon International Airport i Irland.

Her er Chris' egen versjon av old fashioned

Denne nå legendariske drinken er signert Joe Sheridan, som arbeidet som kokk på denne tiden. Han serverte den første gang til en gruppe amerikanske flypassasjerer som ble strandet her i det dårlige været. For at gjestene skulle holde varmen i kroppen (og mest sannsynlig humøret) la han til irsk whiskey til kaffen.

Husk å varme glasset først

Opprinnelig lages denne drinken med irsk whiskey, nytraktet kaffe, brunt sukker og vispet krem. For at drinken skal bli helt korrekt, skal du varme glasset først med kokende vann.

Dette kjennetegner irsk whiskey

Dette gjør at temperaturen på drikken holder seg høy lengre. Glasset absorberer nemlig mye varme når det kommer i kontakt med varm drikke.

Bruk din egen whiskeyfavoritt

Når det kommer til hvilken irsk whiskey som skal brukes i irish coffee, er det mange meninger. Flere sverger til at Jameson er den originale til denne drinken, men sannheten sies å være at det ble brukt Powers Gold på denne flyplassen. Min anbefaling er å teste flere typer for å finne den du liker best selv. Jameson, Bushmills og Tullamore Dew er alle lett tilgjengelige på Vinmonopolet.

Tips til deg som vil gjøre drinkmiksingen litt lettere og mer mobilt:
Lag en kaffesirup med 1 del brunt sukker til 2 deler kaffe. Rør dette godt sammen og la den kjøle seg ned i romtemperatur. Da slipper du å kaste sukker som blir tørt og sirupen holder seg god i noen uker. Og i hvert fall gjennom hele påskeferien. Bruk ca. 2 cl av kaffesirupen som erstatning til sukker og kaffe i den originale oppskriften.

Dersom du ikke klarer å vente til dukommer helt ned i bakken for å få en liten «oppvarmer», kan du kan lage en termos med irsk whisky, kaffesirup og kaffe. Følg bare mengden som nevnt over, og fyll opp termosen til glede for venner og andre man møter på sin vei.

Som et alternativ til pisket krem, dersom du ikke ønsker å ha noe slikt i sekken: Kjøp en kremtopp-sprayboks i butikken. Slik sikrer du i hvert fall at ikke sekken er fylt med krem når du åpner den.

Chris Grøntvedt er en av landets aller dyktigste bartendere. Her kan du lese mer om hvordan han har nådd toppen.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt  ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender . Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Irish coffee slik bartendere mikser den

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Varm opp et varmebestandig glass eller kaffekrus med kokende vann. Hell ut og fyll opp med kaffe. Rør ut sukkeret. Tilsett irsk whiskey. Legg lettvispet kremfløte som et lokk på toppen av den varme drikken. Bruk baksiden av en spiseskje og «hell» kremen over. Det blir aller penest.

Strø til slutt malt kanel på toppen.

Tips:
Lag en kaffesirup med 1 del brunt sukker til 2 deler kaffe. Rør dette godt sammen og la den kjøle seg ned i romtemperatur. Bruk ca. 2 cl av kaffesirupen som erstatning til sukker og kaffe i den originale oppskriften.
 

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Min Bartender
Visste du at du nå kan legge alle dine gode drinkoppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Bartender kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme.

Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Er du allerede registrert, logger du deg inn her

Ukens drink som nyhetsbrev:
Hver fredag får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen