Dagens rett

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Hvem har sagt at helgekosen må være med sjømat eller kjøtt?

Hvem har sagt at helgekosen må være med sjømat eller kjøtt?

De har åpenbart ikke prøvd disse deilige munnfullene. Best av alt er at du har det meste av ingredienser i huset, eller i hvert fall rett utenfor.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2020 - 01:03

Frityrstekte boller lages av de tørkede gule ertene som står innerst i skapet - eller av en boks med kikerter. Det er ikke uventet den klassiske vegetarretten falafel fra Midtøsten som er inspirasjonen til denne retten, sammen med alt det grønne spiselige som spretter opp overalt. Men alt kan ikke spises, så velg det du er trygg på som skudd av nesle, løkurt eller skvallerkål. Her er en kjapp innføring:

Skvallerkål vokser tett i tett og er lett å kjenne igjen. 
Løkurt heter garlic mustard på engelsk og det forteller en del om smaken. Bruk de unge skuddene til salat, og når veksten blomstrer, kan blomstene brukes som smakstilsetning.
Nesle plukkes som skudd og kan brukes i mange retter, særlig varme.

Se våre oppskrifter med nesle

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Fremgangsmåte

Vann ut ertene over natta og la koke i 40 minutter til møre. Hell i dørslag og la dryppe godt av.

Tips:
Du kan også bruke 1 boks ferdigkokte (kik)erter. Husk å skylle og tørke godt. 

Ha erter i food processoren sammen med løk, hvitløk, persille, egg, sitronsaft og sitronskall samt krydder. Kjør til jevn pure. Tilsett litt olivenolje hvis det ikke er nok fuktighet til at den går rundt. 

Ta massen over i en bolle og bland med brødsmuler (knust tørket brød) eller 2-2,5 dl griljermel. Du skal få en fast, men ikke for tørr masse.

Form små boller og legg på bakepapir.

Varm opp oljen til 180 grader og frityrstek bollene i porsjoner, ikke for mange av gangen. De skal være pent lys brune og flyter opp når de er ferdig stekt. Men ikke vent for lenge. Legg på tørkepapir og hold varme.

Pure:
Kok opp fløte og løk. La koke i 5 minutter. Ha spinat i en blender. Hell over fløten og kjør til skummende pure. Smak til med salt og pepper. Sil. 

Tips:
Om du bruker vårgrønt fra naturen (som nesle, løkurt eller skvallerkål), blansjerer du dem raskt i kokende vann, og avkjøler i iskaldt vann før du har dem i blenderen. 

Mais-miks:
Kok maiskolbe, avkjøl og skjær av kornene. Om du bruker boksmais, skyll godt. 

Varm olje i en panne og stek hvitløk og sjalottløk mykt. Tilsett mais og chili etter et par minutter. Og til slutt nøttene. 

Lag aioli - her finner du flere oppskrifter

Servering:
Smør pure på tallerkenene, legg på aioli, fordel mais-miksen oppå og topp med ertebollene, pynt med koriander.

Tips:
Hvis du tørker vårgrønt i ovnen og knuser det til fint pulver, er det utmerket pynt til å drysse over retten.

Her finner du mange oppskrifter med mais

Mexico er maisens vugge

Her finner du flere spennende retter fra Mexico

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren
Dagens rett

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren

En virkelig smakfull og delikat suppe er midtpunktet på middagsbordet i dag. Med eller uten spekeskinke som tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her