Dagens rett

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Hvem har sagt at helgekosen må være med sjømat eller kjøtt?

Hvem har sagt at helgekosen må være med sjømat eller kjøtt?

De har åpenbart ikke prøvd disse deilige munnfullene. Best av alt er at du har det meste av ingredienser i huset, eller i hvert fall rett utenfor.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2020 - 01:03

Frityrstekte boller lages av de tørkede gule ertene som står innerst i skapet - eller av en boks med kikerter. Det er ikke uventet den klassiske vegetarretten falafel fra Midtøsten som er inspirasjonen til denne retten, sammen med alt det grønne spiselige som spretter opp overalt. Men alt kan ikke spises, så velg det du er trygg på som skudd av nesle, løkurt eller skvallerkål. Her er en kjapp innføring:

Skvallerkål vokser tett i tett og er lett å kjenne igjen. 
Løkurt heter garlic mustard på engelsk og det forteller en del om smaken. Bruk de unge skuddene til salat, og når veksten blomstrer, kan blomstene brukes som smakstilsetning.
Nesle plukkes som skudd og kan brukes i mange retter, særlig varme.

Se våre oppskrifter med nesle

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Fremgangsmåte

Vann ut ertene over natta og la koke i 40 minutter til møre. Hell i dørslag og la dryppe godt av.

Tips:
Du kan også bruke 1 boks ferdigkokte (kik)erter. Husk å skylle og tørke godt. 

Ha erter i food processoren sammen med løk, hvitløk, persille, egg, sitronsaft og sitronskall samt krydder. Kjør til jevn pure. Tilsett litt olivenolje hvis det ikke er nok fuktighet til at den går rundt. 

Ta massen over i en bolle og bland med brødsmuler (knust tørket brød) eller 2-2,5 dl griljermel. Du skal få en fast, men ikke for tørr masse.

Form små boller og legg på bakepapir.

Varm opp oljen til 180 grader og frityrstek bollene i porsjoner, ikke for mange av gangen. De skal være pent lys brune og flyter opp når de er ferdig stekt. Men ikke vent for lenge. Legg på tørkepapir og hold varme.

Pure:
Kok opp fløte og løk. La koke i 5 minutter. Ha spinat i en blender. Hell over fløten og kjør til skummende pure. Smak til med salt og pepper. Sil. 

Tips:
Om du bruker vårgrønt fra naturen (som nesle, løkurt eller skvallerkål), blansjerer du dem raskt i kokende vann, og avkjøler i iskaldt vann før du har dem i blenderen. 

Mais-miks:
Kok maiskolbe, avkjøl og skjær av kornene. Om du bruker boksmais, skyll godt. 

Varm olje i en panne og stek hvitløk og sjalottløk mykt. Tilsett mais og chili etter et par minutter. Og til slutt nøttene. 

Lag aioli - her finner du flere oppskrifter

Servering:
Smør pure på tallerkenene, legg på aioli, fordel mais-miksen oppå og topp med ertebollene, pynt med koriander.

Tips:
Hvis du tørker vårgrønt i ovnen og knuser det til fint pulver, er det utmerket pynt til å drysse over retten.

Her finner du mange oppskrifter med mais

Mexico er maisens vugge

Her finner du flere spennende retter fra Mexico

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her