Dagens rett

Oksehalegryte med svarte oliven og gulrotpuré

Oksehalegryte er som skapt for søndagmenyen

Oksehalegryte er som skapt for søndagmenyen

Oksehalet trenger lang tid på ovnen og er det noen mange har på søndager er det nettopp tid. Belønningen er utrolig god smak.
Aase E. Jacobsen
01 Februar 2020 - 01:00

Oksehalegryte er en rett som må planlegges.  Hovedråvarene er som oftest fryst og trenger derfor et døgn på å tine i kjøleskapet, før de marineres over natten og til slutt havner i gryta hvor de må være i 6 timer. Men du verden, hvor godt dette er, så ikke la deg skremme av tidsforbruket. Den som venter på noe godt....

Se alt du kan lage med oksehaler

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Oksehalegryte med svarte oliven og gulrotpuré

Oksehalegryte med svarte oliven og gulrotpuré

Fremgangsmåte

Ha oksehaleskivene, rødvinen og laurbærbladene i en bolle med lokk. Sett i kjøleskapet over natten.

Overfør kjøtt og marinade til en kasserolle. Hvis ikke marinaden dekker kjøttet, fyll på med litt vann. Ha i flesk, småløkene, hvitløk og oliven. Tilsett salt og pepper, kok opp, reduser varmen og la trekke (ikke koke, det skal så vidt røre seg på overflaten) i 6 timer, de første tre timene med lokk og de siste tre uten.

Alternativt kan du sette gryta i ovnen ved 130 grader like lenge. Eller til kjøttet er mørt og kraften er blitt en fyldig saus. Smak til med salt og pepper.

Gulrotpuré
Gulrotpuréen lages i mellomtiden i ovnen ved samme temperatur som oksehalegryta. Kok gulrotbitene i 5-6 minutter. Ha dem i en ildfast form. Klem over den halve sitronen. Dryss over sukker. Og hell på godt med olivenolje og la gulrotbitene steike til de er brune i kantene og møre. Ha dem i en blender og kjør til grov puré. Spe med vann til du får en luftig konsistens. Smak til med salt og pepper.

Server oksehalegryte og gulrotpuré sammen med godt brød. Og gjerne en grønn salat ved siden av.

Se alt du kan lage med oksehaler

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her