Dagens rett
Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av årets aller beste kokebøker.
27 November 2015 - 03:48

Denne smakebiten bør i prinsippet være nok for den matinteresserte til å sette Kokkelære av Tom Victor Gausdal på innkjøps- eller ønskelisten. 

Den 1555 oppskrifter store kokeboken inneholder altså det du trenger og mer til for å briljere på kjøkkenet. 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk

Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk
Ingredienser

1 plomme ca. 600-700 g av hjort, elg, reinsdyr eller rådyr
salt og pepper
1 kvist rosmarin eller timian
1 ss smør
1 fedd knust hvitløk

Hvit bønnepure:
250 g hvite bønner (f.eks. cannellini)
1 ss bakepulver
1/2 gulrot
1 stor sjalottløk
2 store fedd hvitløk
1-2 laurbær
1 1/2 dl fløte
50 g smør
4 ss olivenolje
litt salt og pepper
saft av 1/2 sitron 

Sprø hvitløk:
hvitløksfedd
olivenolje
salt 

 

Fremgangsmåte

Krydre kjøttet med salt og pepper, brun det, og ha i hvitløksfedd, timian og en skje smør. Stek det videre i ovnen på 140 grader i ca. 20 min, ta det ut og la det nå en kjernetemperatur på 56 grader.

La kjøttet hvile i 20 minutter, varm det gjerne opp i ovnen i 5 minutter før servering.

Hvit bønnepure:
Legg bønnene i rikelig med vann over natten. Hell av vannet og skyll bønnene i kaldt vann. Ha dem i en kjele sammen med grønnsaker, hvitløk og laurbær. Det er viktig å ikke bruke salt i vannet, da kan bønnene få vansker med å bli møre og skinnet blir seigt. Kok opp og skru ned varmen. Bruker du cannellinibønner, tar det ca 2 timer. Hvis du har en skje bakepulver i kokevannet, halverer du koketiden. Skum av jevnlig. Når bønnene er møre, siler du av kokevannet og tar vare på det. 

Kok opp fløten med smøret. Kjør bønner i en mikser og spe med smør og fløte. Tilsett olivenolje og spe med litt av kokevannet til ønsket konsistens. Dette skal bli en helt glatt krem, gjerne litt tynn, slik at den fungerer omtrent som en saus. Smak til med salt, pepper og sitron før servering. 

Sprø hvitløk:
Skrell og rens hvitløken og høvle den i syltynne skiver på langs. Sprøstek skivene på middels varme i en panne i en del olivenolje. De skal bli lyst gylne og sprø. Legg skivene over på papir, smak til med salt. Oppbevares i romtemperatur.  

Oppskriften er hentet fra Kokkelære. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal (Press) - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2015.

Tips:
Du kan godt bruke ferdigkokte hvite bønner til pureen. Til 1 boks beregner du halvparten av fløte og smørmengden. Spe med vann og smak til.  

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

 

Sendt inn av Tom Victor Gausdal

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her