Dagens rett

Borsjtsj - rødbetesuppe med lam

Middagen er gnistrende rød og kommer fra en gryte
Foto: (Galina Sandalova)

Middagen er gnistrende rød og kommer fra en gryte

Hva er vel mer egnet enn en rødbetesuppe på en dag som 1. mai. Den krever ikke mye arbeid, men bruk plasthansker, så unngår du røde hender i dagevis.
30 April 2023 - 23:00

Det er mange måter å skrive navnet på denne suppen på: borscht, borsj, bortsj eller borsjtsj. Men hovedingrediensen er bare med noen få unntak, alltid den samme, nemlig rødbeter. Disse næringsrike rotfruktene som holder seg så smaksrike gjennom hele den lange vinteren. Og som har fått en renessanse takket være dagens kortreisttrend. 

Med den pågående invasjonen i Ukraina, er også oppmerksomheten rundt dette landets rolle som matkultursentrum blitt større. Det vi tidligere kalte russisk, er som oftest ukrainsk. Deriblant den sterke tradisjon med å bruke rødbeter. 

Den jordlige smaken på rødbeter rundes av med rømme (opprinnelig kalt smetana i øst, men som også er syrnet fløte ). Hos oss er seterrømme absolutt å foretrekke, selv om mange velger de magrere utgavene. Det blir ikke helt det samme, men la gå. 

Denne suppen kan helt klart lages som en vegetarisk variant. Da bytter du ut buljongen med grønnsaksskraft og velger tofu eller vegan-creme fraiche i stedet for rømme. 

Eller rett og slett gå for denne oppskriften

Borsjtsj - rødbetesuppe med lam

Borsjtsj - rødbetesuppe med lam

Fremgangsmåte

  1. Skrell og skjær alle grønnsakene, unntatt rødbetene i grove strimler.
  2. Stek alle grønnsakene i en romslig gryte sammen med olje i 2 minutter.
  3. Skjær lammekjøttet i terninger på 2 x 2 cm. Brun kjøttet i smør eller margarin i en separat gryte eller stekepanne. Ha det over i gryten med grønnsakene.
  4. Tilsett kjøttkraft (evt vann og buljongterning). 
  5. La det koke opp og skum av. Ha i krydder. La det hele småkoke i 1,5 time.
  6. Skrell og riv rødbetene eller kutt dem i terninger (bruk hansker da rødbetene farger godt av). Tilsett dem mot slutten av koketiden. Da får du en mer intens farge på suppen.
  7. Smak til med eddik, salt og pepper.
  8. Server suppen med en skje rømme, hakket persille og godt brød ved siden av.

Tips: Du kan lage denne suppen vegetarisk. Da bruker du grønnsaksbuljong eller -kraft.

Flere deilige kjøttsupper finner du her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her