Dagens rett

Wok med reinskav i tortilla

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav
Foto: (Stian Broch)

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav

Reinskav er en selvfølge når samenes nasjonaldag havner midt i uka, for denne delikatessen er utrolig rask å tilberede. Her i en ny sammenheng. 
06 Februar 2025 - 01:00

Reinskav skal tilberedes fra fryst tilstand, som jo ikke er helt vanlig. Årsaken er at kjøttet er skjært (skavet) i syltynne skiver slik at det kan gå rett i pannen og trenger kort varmebehandling. 

Inspirasjonen til denne råvaren er urgammel, for det har vært en tradisjon blant samer i tusenvis av år å skjære kjøtt i tynne skiver fra allerede fryst kjøtt. Med temperaturer ned mot 50 kuldegrader vinterstid var det aldri nødvendig å salte og tørke kjøttet som i andre deler av landet, naturen stilte opp som fryser. Det er nakke- og bogkjøtt som brukes til reinskav, stykningsdeler som normalt trenger lang koking, men ikke i denne formen. 

Se alt du kan lage av reinskav

Derfor er det å ha en pakke reinskav i fryseren, veldig fornuftig all den tid du alltid vil ha en råvare som enkelt lar seg omgjøre til en solid lekkerbisken.

Våre utvalgte oppskrifter på reinsdyr

Reinwok i tortilla

Reinwok i tortilla

Fremgangsmåte

  1. Reinskav skal tilberedes fra fryst tilstand, som jo ikke er helt vanlig. Årsaken er at kjøttet er skjært (skavet) i syltynne skiver slik at det kan gå rett i pannen og trenger kort varmebehandling. 
  2. Rens grønnsakene og skjær i tynne strimler.
  3. Varm opp en wokpanne eller en stekepanne og tilsett olje.
  4. Tilsett reinskav i den varme pannen og la det frese i et par minutter. Tilsett grønnsakene og stek videre.
  5. Smak til med salt og pepper. Rør inn soyasaus og chilisaus.
  6. Legg hjertesalat og reinwok på oppvarmede tortillalefser og strø over mynteblader.

Rull sammen og server.

Våre utvalgte oppskrifter på reinsdyr

Se alt det gode du kan lage av reinskav og andre stykningsdeler av reinsdyr

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Finnmarkrein/Kristin Jacobsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her