Dagens rett

Dampet hvit og grønn asparges med hollandaisesaus

Nå trenger du ikke velge mellom hvit eller grønn, for de passer fint å serveres sammen

Nå trenger du ikke velge mellom hvit eller grønn, for de passer fint å serveres sammen

Det er i hvert fall tilhengerne av hvit og grønn asparges enige om, nemlig at hollandaise er det beste tilbehøret.
19 Mai 2022 - 00:00

Aller mest ettertraktet blant vårens grønnsaker - også kjent som primører, er aspargesen. For noen er det bare hvit asparges som gjelder, mens andre tviholder på den grønne.

Om du er blant de som sier ja, takk begge deler, er dette den perfekte måten å unngå valgets kval. Kjør begge på samme tallerken. Men husk for all del å lage mye, for dette går i en egen mage.

Nedenfor finner du en klassisk oppskrift på hollandaisesaus.

Flere oppskrifter på hollandaisesaus finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Dampet hvit og grønn asparges med hollandaisesaus

Dampet hvit og grønn asparges med hollandaisesaus

Fremgangsmåte

  1. Asparges
    Brekk endestykkene av de grønne aspargesene, de vil knekke på et naturlig sted og vil derfor få litt forskjellig lengde.
  2. Kutt endene av de hvite aspargesene og skrell de fra bunn til topp. Ta gjerne vare på avfallet, for det blir god base til grønnsakskraft om du skal lage suppe senere.
  3. Kok grønn og hvit asparges hver for seg i godt saltet vann med litt sukker til de begynner å bli møre. 
  4. Koketid grønn asparges: ca. 1-2 minutter avhengig av tykkelse.
  5. Koketid hvit asparges: ca. 5 minutter avhengig av tykkelse
  6. Hollandaise
    Smelt smøret forsiktig slik at det skiller seg. Hell av det klare fettet og hold det varmt ved ca 60 grader.
  7. Sett en glass- eller stålbolle over en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommene sammen med vann og sitronsaft.
  8. Pisk som en gal til det blir et fint skum som skal varmes opp til temperaturen når ca 70 grader, da ser du at skummet begynner å stivne. Ta bollen vekk fra varmen og sett den i kaldt vann i 10 sekunder for å stoppe oppvarmingsprosessen.
  9. Spe med det varme smøret i en tynn stråle mens du pisker det godt sammen. Det er viktig å begynne med noen dråper som du får pisket godt inn og så øke strålen med smør etter hvert. Når alt smøret er pisket inn har du en tykk varm majoneslignende saus. Smak til med salt og pepper

Tips
Hvis du ønsker en mer mettende rett kan du servere den sammen med god spekeskinke, poteter og/eller posjert egg

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges

Dette er forskjellen på hvite og grønne asparges

Her finner du alle aspargesoppskriftene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hollandaisesaus

Hollandaisesaus

Fremgangsmåte

Bland eddik og pepper og redusér blandingen til det er nesten tørt.
 
Tilsett vann. Reduksjonen blandes i eggeplommene. Piskes over vannbad i ca 4-8 min til eggeplommene tykner og har fått et volum 3-6 ganger sin opprinnelige størrelse.
 
Tilsett smør litt etter litt.
 
Smak til med sitron og salt og pepper.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her