Drikke
De beste hvitvinskjøpene

De beste hvitvinskjøpene

Disse to muscadetene konkurrerer ut alt av rimelig chablis og sancerre.
Aase E. Jacobsen
13 November 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Selv om vi nærmer oss førjulstid og dens meny med stormskritt, holder krabbe og andre skalldyr stand som gode grunner til å samles rundt festbordet.

50 kroner billigere

Bedre kjøp enn de to hvitvinene, Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2012 (80550)og Ch. de la Gravelle Gorges 2009 (59684), skal du lete lenge etter. Og det har vært en kjensgjerning i årgang etter årgang.

Les mer om disse vinene

Og desto større grunn til å minne på hvilken åpenbaring til drøye hundrelappen som finnes bak det litt pompøse navnet Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie. Her snakker vi om en vin som er på nivå med chabliser som koster femti kroner mer.

Les mer om potensialet i Muscadet

Muscadet-regionen ris fortsatt av en langvarig krise som holder prisene nede. Derfor er disse vinene slike fantastisk gode kjøp.

Les mer om områdets utfordringer

2011-utgaven har litt mer kropp enn eksempelvis 2010. Noe som kler den innimellom magre muscadetvinen. Og som gjør at denne vinen er perfekt også til mer smaksrike skalldyr som krabbe, både taskekrabbe og kongekrabbe.

Langt opphold på bunnfallet

Avlingene er generelt lavere i 2011 på grunn av tørke tidlig i vekstsesongen. Noe ujevne vekstforhold skapte utfordringer, men en fin september hjalp dem som ikke valgte å plukke før druene var fysiologisk modne.

Véronique Günther-Chéreau tilhører de seriøse og kvalitetsorienterte produsentene som jobber med å skille ut de ulike terroirene innen den sammensatte muscadetregionen.

Ch. de la Gravelle Gorges er derfor en annen tilnærming. Ikke bare fordi den kommer fra et annet jordsmonn, som siden 2005 sågar er forfremmet til «villages»-nivå, men også siden den har fått lengre opphold på bunnfallet (sur lie). Kravet for Gorges-appellasjonen er minimum 17 måneder (mot 7-14 for vanlig muscadet). Men Gravelle Gorges har fått hele 40 måneder på bunnfallet. Vintokkene er dessuten 60 år gamle. Dette til sammen gir en vin med god kraft, stor fedme og munnfølelse, en vin som derfor passer bedre til for eksempel fisk med smør- eller kremsaus.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her