Drikke
Knallkjøp til sjømaten

Knallkjøp til sjømaten

Når sjømaten er på sitt beste, smaker også denne imponerende prisgunstige vinen best.
Aase E. Jacobsen
18 Januar 2012 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Muscadet har et langt større potensial enn å være en leskende vin på en varm sommerdag. Men muscadet klinger ikke like godt i norske ører som chablis, som er førstevalget for mange når målet for jakten er «sjømatvin». Det er veldig dumt, for du får så uendelig mye mer for pengene med en god muscadet.

Med eller uten saus

Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2012 (80550) er en av de rimeligste utgavene på polet, og sammenlignet med chablis på samme kvalitetsnivå sparer du en femtilapp, minst. For selv om den ikke er den mest intenst mineralske av muscadeter , har den veldig fin og delikat karakter med god munnfølelse, fin mineralfedme og god tørrhet. Et flott følge til det meste innen sjømat, så vel østers som blåskjell, sushi som mer forseggjorte fiskeretter med saus.

Høyt mineralinnhold

Legger du på tre tiere får du med Ch. de la Gravelle Gorges 2009 (59684) både mer mineralkarakter og ikke minst en dokumentasjon på muscadetens gode lagringsevne.

Begge vinene er signert samme produsent, Véronique Chéreau-Günther , men tilhører hver sin del av hennes spennende portefølje av muscadet-eiendommer. Den første kommer fra vinmarker med ulike typer sedimentære arter som gneiss, under et lag av leire, som gir en noe mer fruktig stil, men mot et mineralsk bakteppe. Den andre har et jordsmonn med mer uttalt mineralinnhold hvilket også reflekteres i smaken. La Gravelle-eiendommen får dessuten «Muscadet villages»-benevnelsen Gorges fra og med 2005-årgangen.

Bunnfallslagring

Begge vinene er gode bevis på druen muscadet eller melon de bourgogne sin unike evne til å reflektere forskjellige jordsmonn – på samme måte som chardonnay for Chablis.

En viktig forskjell er at jordsmonnet i denne delen av Loire er ekstremt sammensatt med både skifer, gneiss, granitt og vulkanske arter for å nevne de viktigste. Derfor blir også selve vinstilen muscadet ganske uensartet. Den vil imidlertid alltid være i en syrlig retning. Produsentene leker seg med lengden på bunnfallslagring («sur lie») for å øke kompleksiteten, og Chéreau-Günther kan la enkelte viner ligge så lenge som fire år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt
Dagens rett

Prøv denne komboen: Indiskkrydret sei med grønne linser og mynteyoghurt

Sei kan brukes til så mye mer enn bare som seibiff med løk. Den smakfulle fisken får en krydret avslutning i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her