Drikke
Delirisk start på EM

Delirisk start på EM

Endelig er EM i fotball i gang og her får du en delirisk start med absint og en fantastisk øldrink.
Redaksjonen
08 Juni 2012 - 13:54

Det blir en sterk start på årets store høydepunkt for alle fotballinteresserte, og hva er vel bedre enn øl og dram å leske seg på til kampene?

Et av landene som er med i sluttspillet er Tsjekkia og her får du to deilige drinker med inspirasjon fra deres stolte øl- og brennevinstradisjoner.

Flere deilige drinker finner du her

Den definitive drikken på 1800-tallet var uten tvil absint, en urtelikør med et farlig høyt alkoholnivå på godt over 70 prosent og med deliriske virkemidler. 

Den grønne fe, som den ble kalt, ble raskt populær blant artister og poeter som søkte nye nytelser i så vel Europa som her hjemme i Norge.

Kanskje var det mystikken rundt denne grønne fe eller at den inspirerte til kreativitet som gjorde den så populær?

Les mer om absint på disse sidene

Absint sies å være en underliggende påvirker i verker av Verlaine, Rimbaud, Baudelaire, Oscar Wilde, Manet, Toulouse-Lautrec, og senere Picasso.

Men alt med måte, for manglende måtehold var en av årsakene til at absint fikk et dårlig rykte rykte og etter hvert ble forbudt.

For noen år siden ble den imidlertid frigitt, riktig nok i modifisert versjon, og det kan vi altså nyte godt av.

 
Øl har vært en stor del av den norske kulturen gjennom alle tider, og det har dukket opp en rekke små bryggerier som har gitt oss en fantastisk utvalg i forskjellige ølsorter man kan leske seg på i varmen.

Visste du derimot at du kan blande de lekreste drinker med base i øl? Drinker som Boilermaker, Black Velvet, Dogs Nose og Wassaiil er bare noen av de mange herlige øldrinkene som finnes.

Her har vi en enkel variant som alle kan lage og som smaker fantastisk!

Drinker og cocktails med øl finner du her

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online.

 
Vi i Apéritif ønsker deg en riktig god helg!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post. Se lenger ned for mer info.

Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Absint på klassisk måte

Absint på klassisk måte

Fremgangsmåte

TIl en klassisk servering av absint skal du egentlig benytte en egen absint-skje. Dette er en hullete teskje som er designet for å ligge over selve absintglasset.

Legg sukkerbiten på skjeen, hell absinthen over sukkeret og tenn på. Rør det varme sukkkeret inn i likøren og ha i vann etter smak.

Flere shots og rocksdrinker finner du her

Tips: Vær forsiktig når du tenner på da dette er en sterk likør som brenner godt. Brenningen av sukkeret er ment for å hjelpe til med å røre dette ut i drikken, men du kan oppnå den samme effekten ved å helle brennevinet over og spe med vann og røre godt.

Deliriske absintartikler finner du her

Råvarer:

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Boilermaker

Boilermaker

Fremgangsmåte

Hell whiskyen i et høyt glass og fyll opp med iskaldt øl.

Drinker og cocktails med øl finner du her

Tips: Bruk gjerne en lett single malt whisky til denne drinken for mer fylde.

 

Sendt inn av Jesper Lind, Internasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her