Dagens rett
Denne franske ovnsretten smaker himmelsk en kald høstkveld
Foto: (from_my_point_of_view)

Denne franske ovnsretten smaker himmelsk en kald høstkveld

Kombinasjonen av potet, bacon og ost rykende varm fra ovnen er uimotståelig i den kalde årstiden. Tartiflette heter mirakelet.
11 Oktober 2023 - 00:00

Tartiflette er en fransk ny-klassiker med potet, ost og bacon som stammer fra Haute-Savoie i Frankrikes alper, og som hylles av kokker over hele verden. Deriblant salige Anthony Bourdain som mente at det aldri kan bli for mye bacon, ost eller stivelse - i dette tilfellet er det snakk om poteter. At den kalles ny-klassiker er fordi den skal ha oppstått på 80-tallet som et markedsføringsstunt fra produsenter av den franske osten reblochon. Det ga full uttelling, men når det er sagt har denne osten alltid hatt en helt spesiell status på den franske ostescenen. Det ble jeg innprentet allerede på min første reise til Frankrike i 1977.

På den samme reisen kjøpte jeg kokeboken Larousse Gastronomique i pocketformat som har vært med meg hele veien. Senere (i 2000) kjøpte jeg fullversjonen, et monster av et leksikon på 1350 sider. At tartiflette ikke er en klassiker, bekreftes av at den overhodet ikke nevnes i denne kokeboken/leksikonet. 

Det gjør derimot reblochon som er en tradisjon fra 1400-tallet i de franske alper.

Den ble opprinnelig laget av den siste melken - reblocher betyr å melke en gang til - og denne melken er fetere enn den første.

Reblochon er derfor fetere (og større) enn eksempelvis brie, og så har den et veldig tiltalende gul og kremet innside. En tradisjonsrik ostetype som i dag når den lages av upasteurisert melk fra ku, kalles fermier. I alt 120 bønder kvalifiserer til beskyttelse (appellation d’origine protégée - AOP) og lager denne osten mellom mai og oktober når kuene er på fjellbeite.

Tartiflette fransk klassiker med potet, ost og bacon

Tartiflette fransk klassiker med potet, ost og bacon

Fremgangsmåte

  1. Vask poteter godt.
  2. Kok til al dente, altså til de fortsatt er litt harde. Avkjøl lett.
  3. Kutt hvitløk og løk.
  4. Skjær bacon i tynne strimler. 
  5. Stek bacon i på middels varme i panne.
  6. Ta ut og hell av fettet. Tilsett olivenolje, la bli varm og ha i finkuttet løk og hvitløk. Stek til mykt.
  7. Tilsett hvitvin og la koke inn et par minutter. 
  8. Bland inn bacon.
  9. Skjær potetene (med skallet) i skiver. 
  10. Skjær osten i skiver (ikke fjern kittmuggskorpen).
  11. Fordel en tredel av potetene i bunnen av en oljesmurt ildfast form.
  12. Legg på halvparten av bacon-løk-miksen.
  13. Og en tredel av osten.
  14. Topp med en tredel av potetene.
  15. Legg på den siste halvparten  av bacon-løk-miksen og en tredel av osten.
  16. På toppen legges det siste laget med poteter og til slutt resten av osten. 
  17. Hell over melk, evt salt og pepper. 
  18. Stek ved 200 grader i 30 minutter til pent brun overflate.
  19. La sette seg i 10 minutter før servering. 
  20. Dryss over finhakket bladpersille.
  21. Server brød og en frisk salat til. 

Tips: Du kan godt bruke vanlig hvitost, hvis kittmuggost er for krevende rent smaksmessig. Blandede osterester er perfekt til denne retten. Men i tilfelle du bruker fastere oster, trenger du mindre.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik steker du nudler med kylling - pad thai
Dagens rett

Slik steker du nudler med kylling - pad thai

Nudler blir ekstra gode når de stekes med kylling som i Thailand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her