Drikke
Denne baroloen holder i 40 år til

Denne baroloen holder i 40 år til

I hvert fall om vi skal bruke en av flaskene fra høstens vinauksjon som bevis.
Aase E. Jacobsen
27 November 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

I den nylig avsluttete Vinmonopol-auksjonen gikk en kasse med fem flasker barolo hvorav to Scarzello 1968 for 2250 kroner. De tre andre var for øvrig Minuto fra 1964 som ikke lenger er i drift.

Gunstige priser

Det er derimot Scarzello, om enn med andre og yngre krefter ved roret. Selv har jeg ikke smakt så gammel Scarzello, men derimot flere yngre årganger som har vært svært overbevisende.

Siste årgang av Scarzello-baroloene er virkelige lekre. Ikke bare enkeltvinmarksbaroloen, Scarzello Barolo Sarmassa Vigna Merenda 2008 (92197), men også den «vanlige», Scarzello Barolo 2008 (3084).

At kvaliteten er like høy for begge, skyldes årgangens flotte potensial. I dette tilfellet er det mer snakk om en stilmessig forskjell. Merenda er mer sødmefylt, rundere og litt dypere, mens den andre er litt friskere og fastere. Mens den ene kun er laget av druer fra Merenda-parsellen i Sarmassa, et av Barolos cru-er, er den andre en miks av druer fra Merenda og Terlo, et annet Barolo-cru.

Hvilken du foretrekker, er smak og behag. Begge er i alle fall gunstig priset, kanskje ikke sammenlignet med de gamle flaskene, men i alle fall med annen ung barolo.

Går for tradisjonell stil

Mens de gamle vinene ble laget av brødrene Guiseppe og Federico Scarzello er det nå den 34 år gamle sønnesønnen til Federico, som også heter Federico, som siden årtusenskiftet har hatt ansvaret. Han insisterer på en veldig tradisjonell barolostil med lang uttrekkstid og store velbrukte fat.

Dette er forskjellen på moderne og tradisjonell barolo

Målet er nok å lage like lagringsdyktig vin som på 1960-tallet. Som for øvrig var da familien tappet sin første vin i flasker. Før det ble alt solgt i bulk – som tradisjonen i stor grad var i området. Det var først i 1978 at hele produksjonen ble solgt som flasker.

Foto: Jørn Broll
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag
Dagens rett
Rask suppe med kjøttdeig

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag

Med denne oppskriften lager du raskt en smaksrik hverdagsrett, perfekt når du har mye på timeplanen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her