Drikke
Denne italienske hvitvinen må du prøve

Denne italienske hvitvinen må du prøve

Å sette «tørrfisk» på en hvitvinsetikett skaper forventninger, og denne oppfyller dem alle - og litt til.
Aase E. Jacobsen
14 April 2015 - 14:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Vi må bare kaste inn håndkleet og erkjenne at italienerne har vært mye flinkere å utnytte «vår egen» råvare tørrfisk – stoccafisso - på en måte som gir mersmak.

Se alle de fristende oppskriftene med tørrfisk

Siden tørrfisk nå er blitt mer tilgjengelig for bruk på kjøkkenet også her i tørrfiskens hjemland, er det på tide å sette råvaren på menyen igjen.

Elsket av vepsen

Spesielt nå som norsk tørrfisk har fått en egen hvitvin. Ikke at det nødvendigvis er noe å skrive hjem om, men faktum er at Bartolomeo Sulla Rotta del Bacalà Breganze Vespaiolo 2014 (21005)både er et godt hvitvinskjøp og en vin som hamler opp med så vel tørrfisk som dens saltere bror, klippfisk og selvsagt utgangspunktet, fersk torsk.

Samtidig som den smaker fortreffelig til alt av spekemat. En super vin til vårens koldtbord og øvrige festligheter.

Årsaken til at denne vinen som ved første smak kan virke noe nøytral, har så gode egenskaper på matbordet, skjuler seg bak druenavnet.

Vespaiolo er en drue som sjelden finnes i tørr versjon, men er råvaren til en av Nord-Italias beste søtviner, torcolato som lages av tørkete druer. Navnet på druen forteller at den kan oppnå høye sukkernivåer når den får modne fullt ut og deretter tørkes. Vespa betyr nemlig veps på italiensk. Og vepsen liker det som er søtt.

Den kjennetegnes ellers av høy syre hvilket er nyttig både for den søte og tørre versjonen – som altså er noe sjeldnere. Produsenten er et kooperativ med 900 medlemmer i Breganze i Veneto, Cantina Beato Bartolomeo da Breganze.

Tørrfisk og grappa

Breganze ligger i Vicenza, og vespaiolo har svært lange tradisjoner i Vicenza som er den italienske «tørrfiskhovedstaden».

Dette er Vicenzas mest berømte og historiske tørrfiskrett

Rett nord for byen ligger Sandrigo som hver september arrangerer en tørrfiskfestival – og hvor denne vinen når også serveres.

Det går for seg på tørrfiskfestivalen i Sandrigo

Men Vicenza også sentrum for Italias grappaproduksjon. Selvsagt finnes det en grappa destillert av restene etter både vespaiolo og torcolato.

Les om hva som skal til fo å lage virkelig god grappa

Bedre avslutning på et festmåltid med tørrfisk og tilhørende vin skal du lete lenge etter.

Denne grappaen er laget av vespaiolo-rester

Mens denne er laget av restene etter torcolato

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Innbakte pølser er skikkelig fredagsmoro
Dagens rett
Innbakte pølser

Innbakte pølser er skikkelig fredagsmoro

Både store og små kan fritt velge hva de fylles med. Nyt dem i hjemmet eller pakk dem med i sekken og grill over bålet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Innbakte pølser er skikkelig fredagsmoro
Dagens rett
Innbakte pølser

Innbakte pølser er skikkelig fredagsmoro

Både store og små kan fritt velge hva de fylles med. Nyt dem i hjemmet eller pakk dem med i sekken og grill over bålet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 6. September

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal

Du får smake 7 viner fra topp produsenter som alle tolker sangiovesedruen på ulike måter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her