Godbiter i pollisten
Denne legendariske vinen må du smake før det er for sent

Denne legendariske vinen må du smake før det er for sent

Selv om den snart er 20 år, er den fortsatt svært ungdommelig og kommer til å utvikle seg i flere tiår til.
Aase E. Jacobsen
06 Juli 2016 - 15:00

Du har med andre ord god tid på deg til å nyte Colares Chitas 1997, men vi vet ikke hvor lenge denne vinen blir tilgjengelig på markedet. Produsenten Antonio Bernardino Paulo da Silva drar sterkt på årene og selv om det er yngre krefter som står klare til å ta over, er området utsatt for sterkt press fra feriehusutbyggere.

Les mer om denne trusselen 

Men enn så lenge og perfekt timet før neste års mange jubileeer og merkedager er nå 1997-ågangen av denne klassikeren å få tak i. Fortsatt finnes noen få flasker av 1996 i en håndfull polutsalg. Den er enda mer raffinert – synes jeg – men som den store colares-elskeren jeg er, så sier jeg ja, takk, begge deler.

Helt spesielle og veldig gamle vinplanter

1997 virker mye yngre, og en tanke fastere, mens 1996 er mer åpen rent aromamessig og med stor bløthet. Potensialet for de to årgangene er det samme. Disse vinene utvikler seg svært sakte. Det skyldes både praksisen til produsenten med å la dem modne i fem år i store gamle fat før de får fortsette prosessen i flaske. Slik forberedes de på et langt liv. Men druesorten har også mye å si. Ramisco vokser bare her og i noen skikkelige villnis av noen vinmarker. Siden jordsdmonnet er ren sand, har aldri vinlusen funnet seg til rette her. Vinplantene er derfor veldig gamle.

Les mer om sanddynenes hemmelighet

Har du ikke bestemt deg for hvor neste vinreise skal gå, anbefales Colares på det sterkeste, ikke på grunn av sitt komfortable og mangfoldige turisttilbud (kanskje heller tvert om), men derimot for sin unike karakter. Før den blir borte.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

  • Produsent:
    A. Bernardino Paulo da Silva
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Lisboa
    Pris:
    461.50 kr
    Varenummer:
    3963301
    92 POENG
    Colares Chitas
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her