Denne musserende vinen er sabla billig

Denne musserende vinen er sabla billig

Denne sørafrikanske musserende vinen er et kupp både på flyplassen og på polet. Og faktisk billigere her enn i Afrika.

Pongrácz NV (46519) koster bare kroner 115 på Gardermoen, men heller ikke mer enn 139,90 på polet.

Billigere enn i Afrika

Men om du først skal ha med deg bobler fra neste reise, er denne det beste kjøpet blant de tørre vinene.

For litt mer sødme bør du prøve denne

Denne vinen er faktisk ekstra billig i Norge. På en reise i Afrika nylig betalte jeg 180 kroner, og i en større sørafrikansk nettbutikk ligger den på 125 kroner.

To års flaskemodning

Den fortjener å bli din nye boblefavoritt både fra polet og taxfree-en. For dette er en svært vellaget musserende. Method Cap Classique innebærer modning på bunnfallet i flasken og for Pongrácz’ del er det snakk om hele to år. Til sammenligning er minimum for eksempelvis cava og spumante ni måneder og for champagne 15 måneder.

Den er laget med champagne som forbilde. Druemiksen er 60 prosent pinot noir og resten chardonnay. Druematerialet kommer fra vinmarker som ligger luftig til og eksponert for avkjølende vinder fra havet i nærheten av Kapplandet.

Tørrere enn de fleste

Dette er forhold som er gunstige for utviklingen av syre som jo en en musserende er helt avhengig av. Derfor høstes druene relativt tidlig med en potensiell alkohol på 10,5-11,5 prosent, altså ikke helt modne.

Prøv også denne sørafrikaneren med fransk forbilde

Årsaken til at den endelige vinen likevel har 12 prosent alkohol er fordi man tilsetter litt sukker for å få i gang en lett gjæring i flasken. Den såkalte «prise de mousse» – altså det å få fram boblene.

Med 8 gram restsukker er den likevel tørrere enn de fleste champagner uten årgang.

En super vin til alle anledninger som også kommer i en elegant flaske. Den har fått sitt navn fra den opprinnelig ungarske prinsen Pongrácz som bidro til nytenkning innen Kapplandets vindruedyrking etter krigen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen