Godbiter i pollisten
Sjeldent gode og til gode priser

Sjeldent gode og til gode priser

Den hvite châteauneuf-du-pape er sjelden, men også svært lagringsdyktig. Det gjelder selvsagt også den røde.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2017 - 17:23

Domaine Chante Cigale er en ny produsent på det norske markedet. Og vinene er svært overbevisende. Den hvite Dom. Chante Cigale Châteauneuf-du-Pape 2015 er en lekkerbisken med stor fyldig munnfølelse og veldig god moden frukt, fin syre holder rikdommen sammen. Dette er en vin du serverer til rike retter med fisk, grillet eller pannestekt piggvar eller kveite er sublimt til. Den er også god til retter med kylling eller svin, samt ikke å forglemme and eller lam. Denne hvitvinen har en vekt som gjør at den kan gjøre jobben til mange rødviner.

Blanding gjør susen

En vellagret hvit châteauneuf-du-pape er en stor smaksopplevelse. Har du muligheten, bør du lure inn noen flasker i kjelleren. Og la dem ligge. 2015 er et svært godt år i Rhône med høy modning og konsentrasjon. I motsetning til mange andre hvitviner er det ikke syren som er ryggraden i disse vinene, så ikke la deg lure av at den ikke er utpreget syrlig.

Den er nemlig en miks av fire druer, roussanne, grenache blanc, bourboulenc og clairette, som alle har ulike oppgaver i vinen. Den første som for øvrig blir stadig mer populær, bidrar med eleganse, aroma og mineralkarakter, den andre gir alkohol og fedme, den tredje holder alkoholnivået nede i varme årganger og den fjerde tilfører friskhet og mineralpreg.

Se hvilke andre hvite storheter  herfra som finnes i salg i Norge

Den røde fra samme produsent, Dom. Chante Cigale Chateauneuf-du-Pape 2013, er laget over samme lest. En ekte blandingsvin av de viktigste innen sin kulør; grenache, syrah, mourvedre og cinsault. Druematerialet til Chante Cigales viner kommer fra intet mindre enn 45 ulike parseller som for øvrig inneholder alle de 13 lovlige druesortene i appellasjonen. Men de fire hvite og de fire røde som er nevnt allerede, er de viktigste i dag.

Les mer om hvorfor vinene herfra er så grandiose

Det gir i den røde utgavens tilfelle en vin med virkelig flott konsentrasjon, svært stofflig karakter og med faste gode tanniner. En vin som smaker fantastisk i dag, til rike kjøttretter, selvsagt vilt, men som også vil utvikle seg veldig lenge i en god kjeller. 2013 er også en god årgang, selv om det var flere utfordringer i denne delen av dalen enn ellers. Blant annet lave avlinger for grenache som er viktigste røde drue. Det forklarer muligens den ekstra konsentrasjonen i denne vinen.

Les alt om vi har skrevet om Châteauneuf-du-Pape

Alexander Favier som driver Chante Cigale i dag, lager også en chateauneuf-du-pape av sine eldste vinstokker, både i rød og hvit utgave, begge heter Extrait. De er ikke i salg i Norge, men hans blodferske blanding av grenache og carignan, Cicada 2016, kommer på polet i mai. Det er en såkalt IGP Méditérranée siden denne druemiksen ikke er tillatt innen Chateauneuf-du-Pape eller Côtes du Rhône, men smaken av Rhône er her fullt ut. En herlig blanding av skogsbærfrukt og friskhet i sober innpakning.

Gamle vinstokker og godt jordsmonn

Mens Alexandre er en ung vinmaker, er eiendommen gammel, med godt over 100 år gamle vinstokker i noen parseller. Noen av de til sammen 50 hektarene ligger i Châteauneuf-du-Papes aller beste jordsmonn, nær legendariske Ch. Rayas. Dette sandjordsmonnet gir den aller mest elegante vinstilen, mens rullesteinjordsmonnet som vi aller mest forbinder med appellasjonen, gir mest kraft. Kalkjorden på sin side bidrar med friskhet og leiren med fruktfylde til den endelige blandingen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her