Godbiter i pollisten
Det er bare tull at du ikke kan drikke topp nebbiolo om sommeren. Disse er bevisene

Det er bare tull at du ikke kan drikke topp nebbiolo om sommeren. Disse er bevisene

Du kan ikke annet enn å komme i sommerstemning av å se flaskene til Traversa. Og smaken følger opp.
Aase E. Jacobsen
07 Juni 2017 - 14:45

Bare synet av Traversa Barbaresco Starderi 2013 og Traversa Barbaresco Canova som sågar finnes i både 2010 og 2013-årgang, gjør meg lykkelig og sommerstemt.

Etikettene formelig synger om frodige vinmarker, surrende insekter, intens duft av blomster og grønt akkompagnert av dempet støy fra folk som jobber i vinmarken, høy luftfuktighet og temperaturer opp mot tretti grader.

Mer enn blomster

Det er disse bildene som passerer netthinnen når noen nevner kombinasjonen av Piemonte og sommer - for meg i alle fall. Med Traversas viner i glasset kan jeg gjenoppleve minnene her hjemme selv om opplevelsen muligens må foretas under varmelamper.

 

Hva er det med disse vinene annet enn blomsteretikettene – som normalt ville ha en motsatt effekt på en ellers upåvirkelig vinskribent? Mykheten og den deilige munnfølelsen som har fått god drahjelp av både årgang og arbeidsmetoder i så vel vinmark som vinkjeller.

Den kjennetegner også deres Traversa Dolcetto d'Alba 2014 som er en veldig klassisk dolcetto med god leskende evne og lett eksotisk preg. Som skapt for sommerlige behov. 

Ulike etiketter samme innhold

Du har kanskje allerede gjettet at Traversa er opptatt av at ikke bare vinplantene, men så vel fugler som meitemark, insekter og blomster trives i vinmarken. Og at produsenten dermed har en naturlig tilnærming. Og det stemmer på en prikk. Etikettene er forresten tegnet av Flavio Traversa sin kone og for den ene vinen, Canova, er det til sammen 11-12 ulike etiketter i sirkulasjon. Og det sågar i samme eske. Så bli for all del ikke forvirret, innholdet i flaskene er det samme. Om hun er inspirert av colakorker eller andre konsepter ment for å stimulere vår iboende samlemani, er usikkert. Men etikettene er så fine at det er fullt forståelig om du blir fristet.

 

Eiendommen ligger på toppen av Canova-åsen.

 

Flavio har ellers hjelp av broren Franco i vinmarker og vinkjeller. Vinene lages fortsatt på veldig tradisjonelt vis, men brødrene er ikke dogmatiske, for her brukes både ståltanker samt barriques til modningen i tillegg til større fat. Vinene gjæres med druenes egne gjærsopper og vinene filtreres ikke før flasketapping. Dermed blir mest mulig av karakteren fra vinmarken med helt fram til vinen skal nytes.

 

 

Eiendommen ligger på toppen av Canova-åsen i Neive. Det er herfra deres Canova kommer og nærmere bestemt fra cru-et Ciabot. Starderi på sin side ligger lengre nordvest, nærmere Tanaro-elven. Dette er for øvrig et cru som har noe høyere anseelse i den mer eller mindre offisielle klassifiseringen.

 

Denne mannen gir blaffen i barbaresco-cruene

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev   

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her