Godbiter i pollisten
Det er nå du skal kjøpe det som var sommerens beste vinkjøp

Det er nå du skal kjøpe det som var sommerens beste vinkjøp

I juli kom en rekke flotte røde Bandol-viner i basisutvalget, men de smaker mye bedre til høstmenyen.
Aase E. Jacobsen
30 August 2017 - 13:45

Min absolutte favoritt er Dom. Suffrene Bandol Les Lauves 2011 i magnum – en virkelig lekker vin som bærer sine utrolige 15,5 prosent alkohol med like usannsynlig stort raffinement. Denne lagringsdyktige vinen som smaker godt allerede, må bestilles. I basisutvalget (på plass i 62 butikker) finnes den i normalflaske og i 2010-årgang, også den et utrolig godt uttrykk for både vinprodusent, druesort, område og årgang.

Produsentens vanlige røde bandol, Dom. Suffrene Bandol 2012, er også et veldig godt kjøp og en god kandidat for kjelleren.

Suffrene er en god gammel kjenning på polet

En annen favoritt som står og venter på deg i en polhylle nær deg (i 60 polutsalg) er Bunan Moulin des Costes Rouge 2014. Den er til gjengjeld det beste kjøpet av alle. Fantastisk kvalitet for drøyt to hundre kroner.

Her kan du lese mer om denne produsenten

Rimeligst og ferskest av alle er La Bastide Blanche Bandol Rouge 2015 som finnes i 107 polutsalg. Noe mer leskende i stilen siden den har mindre andel mourvèdre i miksen enn de andre, men likevel med godt om enn middels langt lagringspotensial.

Det er mourvèdre som er Bandol-drue nummer én. Denne druesorten trives veldig godt under den stekende Provence-solen og i det karrige kalkjordsmonnet som preger denne lille appellasjonen helt sør i Frankrike. 

Derfor fortjener mourvèdre grand cru-status

Bandols vinmarker ligger med utsyn til Rivieraen rett nedenfor. Den friske sjøbrisen utover ettermiddagen gjør at druene ikke blir kokt.

Kombinasjonen av kalkjordsmonn og nærhet til havet skaper de unike forholdene i Bandol. Foto: fullempty

 

Denne Provence-appellasjonen er enda mindre

Denne kombinasjonen gir viner med et veldig godt lagringspotensial og som fortjener en plass i enhver god vinkjeller. Når utvalget er så godt som nå, også på et pol nær deg, gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.

Bandol er imidlertid ikke bare rødvin og vel så kjent for sine rosa som hvite viner. Flere av dem var nyheter i basis i juli og finnes fortsatt i hyllene. Vel verd å teste ut til både sensommerens skalldyrlag som til høstlige fiskeretter.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 23. mars

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her