Godbiter i pollisten
Det skal godt gjøres å overgå denne vinen

Det skal godt gjøres å overgå denne vinen

Gresk vin er i vinden, og denne tilhører det ypperste blant de hvite. En lekkerbisken som lages i svært små kvanta.
Aase E. Jacobsen
30 Mars 2021 - 11:45

9869101-1.jpg [1.14 MB]Gaia Thalassitis 2019 er en strålende representant for den unike vinstilen som assyrtiko fra Santorini bidrar med til vinscenen og ikke minst vinhistorien. Druene kommer fra 70-80 år gamle vinplanter som vokser i det skrinne vulkanske jordsmonnet på øya og som utsettes for sterk klimatisk påkjenning i form av kraftig og saltholdig vind. Hver plante gir mikroskopiske mengder med druer og alle disse forholdene sørger for kraft i hver dråpe.

Slik er også denne vinen i siste årgang: strålende kompleks og9869201-1.jpg [852.12 KB] konsentrert med stor intensitet og dybde, god syrefriskhet og mengder av salt- og mineralkarakter i smaken.

Den fortjener de beste råvarene fra havet i en smaksrik tilberedning med hovedingredienser som kongekrabbe, snøkrabbe, vanlig krabbe eller fiskesorter som piggvar eller kveite med smaksintens saus. Den fungerer faktisk også veldig godt til lyst kjøtt som kylling og svin, samt til velgjorte vegetarretter.

Den kommer også i en fatlagret utgave Nychteri, som er utsolgt for tiden. Aller mest kjent og sterkt bejublet, også av undertegnede, er Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2019, som i siste utgave er svært konsentrert og aromatisk med innslag av røyk samt masser av salt - og syrefrisk så det holder.

Produsenten bak disse vinene, Gaia, lager bare 120-130.000 flasker årlig fra sine mange og spredte parseller på Santorini.

gaia6.jpg [244.65 KB]Mens Thalassitis får druer fra tre ulike parseller med gamle planter som sjelden gir mer enn 840 kilo per hektar (under 6 hl/ha), er det kun en av dem som gir druer til Wild Ferment. Pyrgos er en parsell som ligger høyt i Santorinis landskap ved 400 høydemeter, og som etter sigende gir den mest aromatiske assyrtikoen. Det er den samme vinmarken som gir druer til en annen perle, den hisoriske søtvinen Gaia Vin Santo 2008 som er laget av tørkede druer og har gjennomgått langsom gjæring og minst 10 års modning i eikefat.

gaia7.jpg [103.11 KB]Når druene til så vel Thalassitis som Wild Ferment ankommer vinkjelleren, gjennomgår de 12 timers skallmaserasjon ved 10 grader. Denne prosessen trekker ut både mineralkarakter og tanniner til mosten, og bidrar til å forklare vinenes spesielle intensitet.

Jordsmonnet på Santorini består av porøs vulkansk jord, rett og slett pimpstein, med nærmest totalt fravær av organisk materiale. Det porøse jordsmonnet gjør at fuktigheten absorberes raskt og at røttene må vokse dypt i grunnen for å få næring. Det er derfor gamle vinplanter har en stor fordel i dette klimaet. At ikke druene tørker fullstendig inn i den drepende augustheten og den sterke vinden, skyldes den høye luftfuktigheten nattestid.

gaia4.jpg [419.71 KB]Selve gjæringen for Wild Ferment er altså spontan og finner sted i ståltanker samt i nye franske og amerikanske eikefat samt i franske akasiefat. Denne prosessen bidrar til ytterligere kompleksitet, men ikke direkte eiekpreg siden oppholdet i ny eik er så kort.

gaia5.jpg [221.80 KB]Thalassitis framstilles i en miks av stål, sement og amfora og modnes i 12 måneder. Den er derfor fortsatt veldig nytappet og vil utvikle seg videre i mange år fortsatt. Med alderen kommer tertiærtoner som honning og tørket frukt fram. Drikker du den i dag, er det viktig å bruke en karaffel eller i det minste burgundglass.

Se alle vinene fra Gaia

gaia3.jpg [389.16 KB]Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her