Drikke
Dette er boksen du skal kjøpe til grillmaten

Dette er boksen du skal kjøpe til grillmaten

Du får nemlig en utrolig bra vin signert en av verdens dyktigste vinmakere. Den finnes dessuten i en svært rimelig flaskeutgave.
Aase E. Jacobsen
19 Mai 2015 - 13:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Niepoort Dão Rótulo 2012 (19658)  har mørk, moden og god frukt, god friskhet og fine tanniner som gir den en fasthet du sjelden finner i boksformatet.

Så er det egentlig en vin beregnet for flaske. Flaskeversjonen har litt mer av alt og er et realt røverkjøp som også  tåler samt vil vinne på å lagres i minst fire år. Men innmaten i boksen har åpnet seg noe mer siden i vinter og framstår nå som ekstra innbydende. Perfekt timing foran grillsesongen.

Best i blanding

Dirk Niepoort dro til Dão for å realisere sitt siste prosjekt. For selv om det har skjedd mye spennende i Dão de siste tiårene, er det fortsatt en region med uutnyttet potensial.

Her kan du lese om alt det spennende som skjer i Dão 

Til denne sin første Dão, har han funnet fram til vinmarker med en viss alder. Dão har ikke på samme måte som naboen Bairrada et fyrtårn når det kommer til druesorter, men derimot dyrkes det innenfor regionsgrensene en lang forskjellige typer. Portugal kjennetegnes blant annet av stor rikdom når det kommer til antall druesorter, og det kan virke som om nesten alle dyrkes i Dão. I hvert fall er det sjelden å støte på viner laget av én drue. Men de finnes, og da helst av druen touriga nacional som har ganske god utbredelse i Dão.

Se alle de gode vinene fra Dão

Og denne druen har Dirk Niepoort rimelig god peiling på. Men den spiller en mindre rolle i ukens vin som har jaen som hoveddrue i tillegg til alfrocheiro preto og touriga nacional. Jaen kan sies å ha nesten samme rolle som baga i Bairrada, men jaen er ikke en unik drue for Dão. Den er nemlig den samme som den stadig mer populære mencia i det nordvestlige Spania. Den kom til Dão ved hjelp av pilgrimer på vei hjem fra Santiago de Compostela. Mens den i Bierzo, Ribeira Sacra, Monterrei og Valdeorras opptrer alene, blandes den så å si alltid med andre druer i Dão. Den bidrar med aroma saftighet og stor bløthet, og trenger derfor støtte fra andre mer strukturerte druer.

Niepoort har mange flotte viner på det norske markedet

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her