48
48

Dette er den nye smaken av Sør-Afrika

Stadig flere knallgode sørafrikanske produsenter kommer for salg i Norge. Denne er blant de aller beste.

Bak Crystallum står brødrene Andrew og Peter-Allan Finlayson som laget sin første vin så sent som i 2007. Men de har litt å slekte på all den tid faren er den kjente pinot noir-eksperten Peter Finlayson hvis viner lenge var referansen for sørafrikansk pinot noir. Men som ikke har vært å få i Norge det siste tiåret.

En annen tilnærming enn faren 

Sønnene har åpenbart bestemt seg for å ta opp konkurransen med faren, og spesialisert seg på pinot noir og chardonnay fra Western Cape. Som alle ungdommer velger de selvsagt å gjøre tingene på sin måte, først og fremst med en mer naturlig tilnærming: spontangjæring, liten intervenering og lite bruk av ny eik samt fravær av filtrering. 

Peter-Allan Finlayson.

Resultatet er uansett viner av det ekstra elegante slaget. I hvert fall om vi skal dømme ut fra smaken på vinene som er og har vært tilgjengelig i Norge.

Deres Crystallum The Agnes Chardonnay 2015 er en flott representant for denne druen fra tre forskjellige vinmarker i området innenfor Hermanus, noen mil øst for Cape Town. Nærheten til havet gir god ventilasjon og er en av grunnene til at kjølig-klima-druer som pinot noir og chardonnay foretrekkes her.

 

Jordsmonnet er sand- og leirholdig med skifer. Ikke akkurat det vi vanligvis forbinder med chardonnayjord, men det bidrar til å gi den ferdige vinen mye karakter. Selv fikk jeg assosiasjoner til Jura-chardonnay som jo skiller seg klart fra Burgund-chardonnay takket være et annet jordsmonn og øvrige vekstforhold.

Kommer mer til høsten

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015 kommer fra de samme forholdene og det har gitt en vin med godt mineralpreg, men først og fremst usedvanlig deilig frukt, leskende og lekker.

Dessverre er deres Crystallum Mabalel Pinot Noir 2014 utsolgt – bortsett fra to-tre flasker på Majorstua-polet. Men den kommer i 2015-årgang til høsten, så da har vi noe godt i vente.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

 

Crystallum Peter Max Pinot Noir

Produsent:
Crystallum
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Western Cape
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
3915501
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Crystallum The Agnes Chardonnay 2019

Produsent:
Crystallum
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Western Cape
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
3914601
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen