Godbiter i pollisten
Dette er den nye smaken av Sør-Afrika

Dette er den nye smaken av Sør-Afrika

Stadig flere knallgode sørafrikanske produsenter kommer for salg i Norge. Denne er blant de aller beste.
01 Juli 2016 - 11:05

Bak Crystallum står brødrene Andrew og Peter-Allan Finlayson som laget sin første vin så sent som i 2007. Men de har litt å slekte på all den tid faren er den kjente pinot noir-eksperten Peter Finlayson hvis viner lenge var referansen for sørafrikansk pinot noir. Men som ikke har vært å få i Norge det siste tiåret.

En annen tilnærming enn faren 

Sønnene har åpenbart bestemt seg for å ta opp konkurransen med faren, og spesialisert seg på pinot noir og chardonnay fra Western Cape. Som alle ungdommer velger de selvsagt å gjøre tingene på sin måte, først og fremst med en mer naturlig tilnærming: spontangjæring, liten intervenering og lite bruk av ny eik samt fravær av filtrering. 

Peter-Allan Finlayson.

Resultatet er uansett viner av det ekstra elegante slaget. I hvert fall om vi skal dømme ut fra smaken på vinene som er og har vært tilgjengelig i Norge.

Deres Crystallum The Agnes Chardonnay 2015 er en flott representant for denne druen fra tre forskjellige vinmarker i området innenfor Hermanus, noen mil øst for Cape Town. Nærheten til havet gir god ventilasjon og er en av grunnene til at kjølig-klima-druer som pinot noir og chardonnay foretrekkes her.

 

Jordsmonnet er sand- og leirholdig med skifer. Ikke akkurat det vi vanligvis forbinder med chardonnayjord, men det bidrar til å gi den ferdige vinen mye karakter. Selv fikk jeg assosiasjoner til Jura-chardonnay som jo skiller seg klart fra Burgund-chardonnay takket være et annet jordsmonn og øvrige vekstforhold.

Kommer mer til høsten

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015 kommer fra de samme forholdene og det har gitt en vin med godt mineralpreg, men først og fremst usedvanlig deilig frukt, leskende og lekker.

Dessverre er deres Crystallum Mabalel Pinot Noir 2014 utsolgt – bortsett fra to-tre flasker på Majorstua-polet. Men den kommer i 2015-årgang til høsten, så da har vi noe godt i vente.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om champagne
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 05. mai

Lær mer om champagne

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her