Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
Dette er ekte prosecco

Dette er ekte prosecco

Er du lei av prosecco som smaker brus, skal du prøve en av disse supertørre og friske boblevinene som forandrer seg fra gang til gang.
Aase E. Jacobsen
21 August 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Colfondo-proseccoen er en veldig kul vinstil, men som alltid vil være et nisjeprodukt. En prosecco laget av relativt sent høstete druer som ikke får gjære fullt ut siden vinterkulden forhindrer prosessen.

Knusktørr med bunnfall

Før våren kommer tappes vinen i flaske med bruskork og en ny gjæring starter. Det skjer takket være restsukkeret, aktive gjærceller og den økte utetemperaturen. Boblene dannes dermed naturlig i flasken og gjæringen pågår til det ikke er mer sukker å konvertere. Resultatet er en knusktørr boblevin som selges med bunnfallet intakt.

Les mer om prosecco

Altså et sted midtveis mellom moderne proseccofremstilling og klassisk metode med annengangsgjæring i flaske, men altså uten omkorking. Som egentlig ligner mer på en rekke naturviner som kopierer tradisjonell fremstilling.

Les mer om naturvin med bobler

Det er nemlig slik den opprinnelige proseccoen ble fremstilt. Den som ble laget i «alle hjem» i området Valdobbiadene-Conegliano og som du fortsatt kan få på enklere serveringssteder samme sted.

Mange av disse vinene er en tanke rustikke, men har mye av druetypen glera (tidligere kalt prosecco) sin karakter i behold. Slik vin serveres i mugger for at du ikke skal få noe av bunnfallet i glasset.

Lovregulert fra 2012

Men den erfarne colfondo-drikker vet at det er i det siste glasset at kraften sitter. For å fordele godsakene på alle glass, kan du selvsagt snu flasken opp ned et par ganger før servering.

En håndfull produsenter har gjort denne «hjemmelagete vinen» tilgjengelig også utenfor områdets grenser og med den innsatsen sørget for at colfondo fra nå av er lovregulert som DOC Prosecco Frizzante Colfondo.

Blant disse er Riccardo Zanotto som holder til i Tarzo i den østlige svært kuperte delen av Valdobbiadene-Conegliano. Han lager en veldig vellykket prosecco, Zanotto Col Fondo 2012 (5892), som kom i basis nå i juli. Til denne tenderen kom det 40 prøver, men det er bare noen få av disse som produserer colfondo fast.

Ikke industriprodukt

De større proseccoprodusentene ser på colfondo som mindre interessant siden det ikke er et industrielt produkt – og prosecco er i høyeste grad industri. Men det gjør ikke noe så lenge de seriøse små vinbøndene ser et marked i det.

Zanottos utgave har veldig god frukt, små bobler, dempet skum og saltaktig ettersmak. Det siste kommer av vinmarkenes høye innhold av fossiler som skjell og snegler.

Da jeg smakte 2011 første og andre gang var den veldig lukket, men den tredje flasken viste mye mer frukt, ikke minst med tilgang på luft.

Bunnfallet viktig

Det er litt av «greia» med denne type viner, nemlig at det er en del flaskevariasjon. Vin som fortsatt har aktiv gjær i flasken er nemlig ikke et «ferdig» produkt. For så vidt på samme måte som weissbier mit hefe.

For selv når alt sukkeret er konvertert til alkohol, fortsetter utviklingen. Bunnfallet gir «næring» og fedme til vinen. Selv to flasker fra samme batch kan smake forskjellig.

Og jo lengre den ligger på bunnfallet, jo rikere blir den. Marizio Donadi hos Casa Belfi foretrekker sin prosecco etter flere år. Det finnes eksempler på at 30 og 40 år gamle colfondoer fortsatt er friske. 2008-utgaven til Marizio er mer kompleks med et bedre integrert gjærpreg enn den ferske Casa Belfi Colfondo Prosecco 2012 (99096)som nå er i salg også i Norge.

Biodynami og rullesteiner

Den er for øvrig laget av biodynamisk dyrkete druer, og deler av vinen er fremstilt i amforaer. Men beliggenheten er utenfor det gode selskap, nemlig i det større Prosecco DOC, ved elven Piave hvor jordsmonnet er mer fruktbart, men også preget av store rullesteiner i mange meters dybde.

Les mer om området

Han har også laget Albino Armani Prosecco Colfondo (5803)for produsenten med samme navn. Den er en litt lettere utgave som da jeg smakte den for andre gang har antatt litt mer aromaer, men ellers er litt mer kantete enn de andre.

2012 er vellykket

Den «eldste» i salg i Norge er Bele Casel Colfòndo Asolo Prosecco Frizzante (5181)som er en elegant og mineralsk colfondo. Den kommer med «champagnekork» og gir dermed en litt mindre rustikk opplevelse enn de andre colfondoene. Men heller ikke denne er omkorket. Den kommer for øvrig fra Asolo som er det nyeste området for prosecco DOCG, vest for Valdobbiadene, i et småkupert område med mineralrikt jordsmonn.

Generelt for alle produsentene byr 2012 på noe rikere frukt enn 2011, men uansett er samtlige viner interessante å legge i kjelleren, gitt den ringe investeringen. 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse
+
Klubbkokken serverer
Rødbetfalafler

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse

Rødbeter gir både mer farge, høyere næringsinnhold og god smak til disse fantastiske vegetarbollene

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her